Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ

Σαρακοστή λέμε τις 40 ημέρες πριν από το Πάσχα.
Αυτές τις ημέρες νηστεύουμε , για να μιμηθούμε τη νηστεία που έκανε ο Χριστός στην έρημο.
Έτσι επειδή παλιά δεν είχαν τα σημερινά ημερολόγια για να μετρούν τις 40 μέρες της νηστείας , έφτιαχναν ένα μετρητάρι . Έπαιρναν ένα χαρτί και ζωγράφισαν μια καλόγρια , τη κυρά - Σαρακοστή .
Στόμα δεν της έβαζαν , γιατί κρατούσε νηστεία , τα χέρια της ήταν σταυρωμένα από τις προσευχές και είχε επτά πόδια , ένα για κάθε εβδομάδα της Σαρακοστής.
Κάθε Σάββατο της έκοβαν ένα πόδι και τοποθετούνταν ένας σταυρός κάπου πάνω της είτε στο κεφάλι είτε σαν αλυσίδα . Το τελευταίο πόδι το κόβανε το Μεγάλο Σάββατο . Στην πραγματικότητα δεν είναι 40 μέρες είναι 49 αλλά λέγεται Σαρακοστή από τις 40 μέρες που νήστεψε ο Χριστός. 

Κατασκευή με χαρτόνι:








Ζυμάρι κυρά Σαρακοστής



Υλικά: 
  • 1 κούπα αλάτι 
  • 1 κούπα νερό
  • 3 κούπες αλεύρι
  • Διάφορα μπαχαρικά όπως γαρύφαλλο για διακόσμηση


Εκτέλεση:

Βάζετε σε ένα μπολ το αλάτι, το αλεύρι και το νερό ανακατεύοντας τα καλά μέχρι να τραβήξει όλο το αλεύρι. Άμα το δείτε ότι χρειάζεται λίγο ακόμα προσθέστε. Όταν ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά το βάζετε το ζυμαράκι μισή ώρα στο ψυγείο. Μετά το παίρνετε και με ένα πλάστη το ανοίγετε πάνω σε μία λαδόκολλα. Άμα κολλάει στα χέρια ή στο πλάστη προσθέστε λίγο αλευράκι ακόμα. Με ένα μαχαιράκι φτιάχνετε όλα τα σχέδια και το καλούπι της κυρά Σαρακοστής. Το βάζετε στο φούρνο για μισή ώρα στον αέρα στους 180 βαθμούς



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου