Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Προτάσεις βιβλίων για τις παιδικές φοβίες

Από την ηλικία των δύο ετών έως τα πρώτα σχολικά χρόνια το 85% των παιδιών αντιμετωπίζει φόβους για διάφορα πράγματα ή καταστάσεις
Παιδιά αυτών των ηλικιών μπορεί να φοβούνται το σκοτάδι, φανταστικά και υπερφυσικά όντα (π.χ. φαντάσματα), αλλά και πράγματα και καταστάσεις που τους προκάλεσαν πόνο (π.χ. παιδίατρος). Κάποια παιδιά μπορεί να φοβούνται τις καταιγίδες με τις βροντές, κάποια άλλα την θάλασσα και τα μεγάλα ζώα, ενώ μεγαλώνοντας και κατά τα πρώτα σχολικά έτη ξεκινούν οι κοινωνικές φοβίες, π.χ. το να σηκωθούν και να μιλήσουν μπροστά σε άλλους.





Ξεκάθαρη απάντηση στο γιατί φοβούνται τα παιδιά δεν υπάρχει. Αυτό στο οποίο συμφωνούν οι περισσότεροι ψυχολόγοι, όμως, είναι πως ο τρόπος με τον οποίον θα διαχειριστεί κανείς τους φόβους και τις φοβίες τους, ήδη από τις πολύ μικρές ηλικίες, μπορεί να επηρεάσει το πώς αυτοί θα εξελιχθούν στην πορεία της ζωής του. Και οι γονείς έχουν πολύ μεγάλο ρόλο να παίξουν στο αν θα μεγαλώσουν παιδιά φοβισμένα, με άγχη, ή παράτολμα. Είναι εκείνοι που θα μάθουν στα παιδιά πως, καλώς ή κακώς, τα δυσάρεστα συναισθήματα είναι μέρος της ζωής μας και μας ακολουθούν για πάντα. Σκοπός είναι να μην μας βάζουν εμπόδια, κι αν μας βάζουν να μπορούμε να τα ξεπερνάμε.
Τα παραμύθια είναι ένα εξαιρετικό μέσο για να μιλήσουν οι γονείς με τα παιδιά για τις φοβίες τους και να τους δώσουν παραδείγματα και τρόπους να τις αντιμετωπίσουν.

'Οχι μία ούτε δύο αλλά σας παρουσιάζω 26 προτάσεις βιβλίων για να αντιμετωπίσουν τα παιδιά αυτές τις φοβίες.

1. Όποιος τον φόβο ξεπερνά, πράγματα κάνει θαυμαστά! 



Συγγραφέας:Geissler, Uli
Εικονογράφος:Jakobs, Gunther
Μεταφραστής:Γεωργούλα, Ευαγγελία
Εκδόσεις :Αερόστατο
ISBN : 960-98470-3-Χ
Σελίδες : 28 

Ο καρχαρίας τρέμει τον οδοντίατρο, ο ιπποπόταμος φοβάται το νερό και το χάμστερ δεν έχει το θάρρος να κατεβεί μόνο του στο κελάρι. Ο γιατρός Συμπαθητικός συμπαραστέκεται για μία ακόμη φορά στα ζώα με συμβουλές και πρακτική βοήθεια: "Αν δεν τολμήσεις, δεν κερδίζεις", τους λέει. Κι αλήθεια: μια βαθιά εισπνοή, μια μικρή δόση θάρρους, ένα τόσο δα πηδηματάκι - και να, τα ζώα τα 'χουν κιόλας καταφέρει! Καθένα βρίσκει τρόπους να ξεπεράσει τη φοβισμένη σκιά του, που το ακολουθεί όπου πηγαίνει, και να γίνει ένα ζωάκι γεμάτο ζωντάνια και θάρρος! Ακόμη και ο γιατρός Συμπαθητικός πρέπει να δείξει θάρρος και να πιει ένα πικρό φάρμακο για το συνάχι. Mετά "Το Γέλιο είναι το καλύτερο Φάρμακο", o γιατρός Συμπαθητικός μας βοηθά να παραδεχόμαστε τους φόβους μας και να τους αντιμετωπίζουμε με πείσμα και τόλμη. Ένα παραμυθάκι για μια διαφορετική πλευρά του εαυτού μας, που μας βοηθάει να γίνουμε καλύτεροι!



2. Τα τέρατα δεν αγαπούν το φεγγάρι 




Συγγραφέας: Satrapi, Marjane
Εικονογράφος: Satrapi, Marjane
Μεταφραστής: Νενοπούλου - Δρόσου, Τώνια
Εκδόσεις: Επόμενος Σταθμός
ISBN : 960-8259-13-4
Σελίδες : 32 

Μη μ' ενοχλείτε! Κάθε βράδυ τρία απαίσια τερατάκια δεν αφήνουν τη Μαρία να κοιμηθεί. Άραγε φοβούνται το φως; Η Μαρία αποφασίζει να φέρει το φεγγάρι στο δωμάτιό της... Ένα παραμύθι για μικρά παιδιά που διαχειρίζεται το φόβο με τον γνωστό ανατρεπτικό τρόπο της Marjane Satrapi.




3. Ο δράκος του φόβου 



Συγγραφέας: Κράλλη Σοφία 
Εικονογράφος: Πεπονά Μαρία 
Εκδόσεις :Διάπλαση 
ISBN : 960-87370-9-5 
Σελίδες : 22 


Μια τρυφερή ιστορία, που σα σκοπό έχει να απομυθοποιήσει το συναίσθημα του φόβου. Απλό και σύντομο κείμενο ακόμη και για πολύ μικρά παιδιά, εντυπωσιακή εικονογράφηση με έντονα χρώματα και χαριτωμένες φιγούρες που σίγουρα θα μας κάνουν να τις αγαπήσουμε.




4.Το αετόπουλο που φοβόταν να πετάξει




Συγγραφέας: Τσορώνη - Γεωργιάδη, Γιολάντα
Εκδόσεις : Σαββάλας
ISBN : 960-449-845-2
Σελίδες : 16 
Το αετόπουλο φοβάται να πετάξει. Η μητέρα του δεν καταφέρνει να το πείσει να πετάξουν μαζί. Οι φίλοι του αποφασίζουν να το βοηθήσουν να ξεπεράσει το φόβο του με το δικό τους τρόπο. Θα το πετύχουν;







5.Το τέρας που έτρωγε σκοτάδια 




Συγγραφέας: Dunbar Joyce
Εικονογράφος: Liao Jimmy
Μεταφραστής: Δημητρούκα Αγαθή
Εκδόσεις: Πατάκη
ISBN : 960-16-3040-6
Σελίδες : 54

Κάτω από το κρεβάτι του Τζο υπάρχει το πιο ασυνήθιστο τέρας - μικροσκοπικό, ξύπνιο για τα καλά και πάρα πολύ πεινασμένο!








6. Φόβος 



Μεταφραστής: Δάσκα Δανάη
Εικονογράφος:Moroney Tracey
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
ISBN: 960-455-251-1
Σελίδες: 22

Πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν το παιδί τους να καταλάβει ότι το αγαπούν; Τι πρέπει να κάνουν όταν το παιδί φοβάται, ζηλεύει ή νιώθει θυμωμένο; Τα βιβλία αυτής της σειράς έχουν σχεδιαστεί προσεκτικά για να βοηθήσουν το παιδί να καταλάβει τα συναισθήματά του και να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτονομία (ελευθερία) στη ζωή του. Συζητώντας για τα συναισθήματα, το παιδί μαθαίνει ότι είναι φυσικό μερικές φορές να αισθάνεται λύπη, θυμό, φόβο ή αγάπη. Στο τέλος κάθε βιβλίου υπάρχουν οδηγίες για τους γονείς από εξειδικευμένο παιδοψυχολόγο.



7. Όταν φοβάμαι 


Εικονογράφος: Parkinson, Kathy
Συγγραφέας: Spelman, Cornelia Maude
Μεταφραστής: Κύρδη, Καλλιόπη
Εκδόσεις : Παπαδόπουλος
ISBN : 960-412-992-9
Σελίδες : 28

Η έμπειρη παιδοψυχολόγος Cornelia Maude Spelman, μαθαίνει σε μικρούς και σε μεγάλους ότι το ν' αναγνωρίζουμε τα συναισθήματά μας, ιδιαίτερα εκείνα που είναι δυσάρεστα ή μας προκαλούν φόβο, είναι μια γνώση εξίσου σημαντική με όλες τις άλλες. Με χαρακτήρες ζωάκια που μεταφέρουν με τρόπο ευχάριστο και κατανοητό τα μηνύματα, τα μικρά παιδιά μαθαίνουν τι να κάνουν με τα πιο δυσάρεστα από τα συναισθήματά τους.



8. Φοβάσαι; Από το φόβο ως το θάρρος 


Συγγραφέας: Roca, Nuria
Εικονογράφος: Curto, Rosa Maria
Μεταφραστής: Μοσχονά, Αριάδνη
Εκδόσεις : Κέδρος
ISBN : 960-04-2787-9
Σελίδες : 35

Μια καταιγίδα, τα πυροτεχνήματα, τα φαντάσματα... Όλοι μας έχουμε κάποτε φοβηθεί κάτι. Ο φόβος από μόνος του δεν είναι κάτι κακό, αφού μας κάνει πιο προσεκτικούς. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν ο φόβος μας γίνεται τόσο έντονος που μας εμποδίζει να κάνουμε πράγματα που κανονικά θα κάναμε. Οι δραστηριότητες και τα παιχνίδια που προτείνονται στο τέλος του βιβλίου θα βοηθήσουν τα παιδιά να μετατρέψουν το φόβο τους σε παιχνίδι, ενώ, χάρη στις συμβουλές που θα διαβάσουν, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα βοηθηθούν στην προσπάθειά τους να μιλήσουν στα παιδιά για θέματα που τα απασχολούν.



9.Ποιος φοβάται το σκοτάδι;




Συγγραφέας: Φιλίπ Λεμάνς ( Leemans Philippe )
Εικονογράφος: Anne Tromme
Εκδόσεις : Ψυχογιός 
Σειρά: Φραουλίτσα
ISBN : 960-274-593-2
Σελίδες : 47 

Η Νίνα φοβάται το σκοτάδι. Ή μάλλον φοβάται τη μεγάλη πόρτα που οδηγεί στο υπόγειο. Τι να υπάρχει, άραγε, εκεί κάτω; Τεράστια τέρατα με κοφτερά δόντια ή κάτι άλλο; Η Νίνα είναι αποφασισμένη να ανακαλύψει την αλήθεια. 





10.Φόβος - Γενναιότητα


Συγγραφέας: Βιολέτα Μονρεάλ (Violeta Monreal)
Εικονογράφος: Βιολέτα Μονρεάλ
Μεταφραστής: Χριστίνα Θεοδωροπούλου
Εκδόσεις : Φλούδας
Επιμέλεια σειράς: Βιολέτα Μονρεάλ
ISBN : 978-960-8069-65-7
Σελίδες : 36 

Ο φόβος είναι ένας μικρούλης φόβος, σαν μωρό· ένας φόβος που τον νιώθεις σαν ρίγος.
Ο Φάνης είναι ένα παιδί που έχει φόβο για όλα, ώσπου θ' αναγκαστεί να κάνει μια "διάσωση στον πύργο του κόμη Δράκουλα".


11.Φοβάμαι...


Συγγραφέας: Brian Moses
Εικονογράφος: Mike Gordon
Μεταφραστής: Ευγενία Λαμπρινίδου
Εκδόσεις : Modern Times
ISBN : 960-539-113-9
Σελίδες : 31 

Δεν είσαι ο μόνος που φοβάσαι το σκοτάδι, τους σκύλους και τα έντομα. Στην πραγματικότητα ακόμα και ο μπαμπάς, η μαμά και η δασκάλα μας φοβούνται πολλά πράγματα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ντρεπόμαστε όταν νιώθουμε φόβο.



12. ΤΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ






Επιμέλεια: ΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΤΑ
Εικονογράφος: BROWNJOHN EMMA
Μεταφραστής: ΜΙΧΑΗΛ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Σειρά:  ΟΛΗ Η ΓΗ ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ
Εκδόσεις : ΣΑΒΒΑΛΑΣ
ISBN13 : 978-960-449-268-8
Σελίδες : 12 

Τι είναι αυτό που φοβάσαι; Θα ένιωθες καλύτερα, αν δε φοβόσουν; Όλα τα παιδιά φοβούνται κάτι. Μερικά φοβούνται τις αράχνες ή τα έντομα, ενώ μερικά άλλα τους άγνωστους χώρους ή την κριτική των άλλων. Με το βιβλίο αυτό θα ανακαλύψεις ότι είναι φυσικό να έχουμε φόβους και ότι είναι καλό να τους συζητάμε και να προσπαθούμε να τους κατανοήσουμε. Στο τέλος του βιβλίου θα βρεις τις κάρτες θάρρους που θα σου προσφέρουν χρήσιμες συμβουλές για να αντιμετωπίσεις τους φόβους σου.


13.ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΟΙΜΑΣΑΙ ΑΡΚΟΥΔΑΚΙ ΜΟΥ;



Συγγραφέας: Martin Waddell
Εικονογράφος: Firth Barbara
Μεταφραστής: Ρώσση - Ζαΐρη Ρένα
Εκδόσεις : Ρώσση Ε.
ISBN : 960-225-033-Χ

Είναι ώρα για ύπνο αλλά το μικρό αρκουδάκι δεν μπορεί να κοιμηθεί όσες προσπάθειες και να κάνει. Φοβάται το σκοτάδι και ο μπαμπάς-Αρκούδος δεν καταφέρνει να το ησυχάσει.
Τότε πώς μπορεί να το βοηθήσει;
Πώς να πείσει το μικρό Αρκουδάκι ότι δεν πρέπει να φοβάται;




14.Ο ΒΑΤΡΑΧΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ


Συγγραφέας: Μαξ Βέλθουις (Max Velthuijs)
Εικονογράφος: Μαξ Βέλθουις (Max Velthuijs)
Μεταφραστής: Μάνος Κοντολέων
Εκδόσεις : Πατάκη
ISBN : 960-600-055-9
Σελίδες : 28 

Ο Βάτραχος και οι φίλοι του, η Πάπια και το Γουρούνι, δεν πίστευαν στα φαντάσματα μέχρις ότου άκουσαν κάτι τρομακτικούς θορύβους μέσα στ' άγρια μεσάνυχτα. Περνάνε τη νύχτα τους στο κρεβάτι του Γουρουνιού, άγρυπνοι μέχρι το ξημέρωμα. Αλλά το πρωί, είναι ο Λαγός που παίρνει μια μεγάλη τρομάρα καθώς δε βρίσκει κανέναν στο σπίτι του Βάτραχου, μα και κανείς δεν του απαντάει απ' το σπίτι της Πάπιας. Οι τρεις φίλοι κοιμούνται μέχρι αργά στο σπίτι του Γουρουνιού φυσικά. Μια ακόμα χιουμοριστική περιπέτεια του Βάτραχου και της συντροφιάς του, που θα βοηθήσει κάθε μικρό παιδί να ξεπεράσει το φόβο του για το σκοτάδι της νύχτας. Μια ακόμα ιστορία με τον αγαπημένο ήρωα του Μαξ Βέλθουις που η εφημερίδα Guardian τον χαρακτήρισε ως "μια εμπνευσμένη δημιουργία μέσα στην απλότητα της σχεδίασής του".


15.Η ΝΑΝΣΥ ΔΕ ΦΟΒΑΤΑΙ ΠΙΑ 


Συγγραφέας: Eve Tharlet
Εικονογράφος: Eve Tharlet
Μεταφραστής: Φίλιππος Μανδηλαράς
Εκδόσεις : Πατάκη
ISBN : 960-16-1412-5
Σελίδες : 28 

Σε όλα τα χηνάκια αρέσει το νερό και γι' αυτό είναι πολύ ενθουσιασμένα όταν φτάνει η ώρα για το μάθημα κολύμβησης. Στη Νάνσυ, όμως, δεν αρέσει ούτε το νερό ούτε το κολύμπι.
Της αρέσει να παρακολουθεί τις πεταλούδες και, όταν η μαμά της τη ρωτάει τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει, της απαντάει πως θέλει να γίνει "παρατηρητής πεταλούδων"! Πώς όμως θα μπορέσει να παρακολουθεί και να παρατηρεί τις πεταλούδες αν δεν ξέρει να κολυμπάει; Ίσως αν ξεχάσει το φόβο της και βρει ένα διαφορετικό τρόπο να πλέει στη λίμνη... Στην ιστορία αυτή η Eve Tharlet μάς δείχνει πώς μπορούμε να μάθουμε χρήσιμα πράγματα από αυτούς που θεωρούμε ότι είναι διαφορετικοί.



16. ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΗΣ ΝΙΝΑΣ


Συγγραφέας: Λένα Διβάνη
Εικονογράφος: Μαρία Καραγιάννη
Εκδόσεις : Καστανιώτης
ISBN : 960-03-4298-9
Σελίδες : 32
Περιέχει CD με αφήγηση της συγγραφέως


Η Νίνα είναι ένα κοριτσάκι που τα βράδια φοβάται να κοιμηθεί. Όταν όμως αρχίζει να την παίρνει ο ύπνος στο θρανίο, καταλαβαίνει πως κάτι πρέπει να κάνει. Τότε εμφανίζεται η Νάνι, που είναι ολόιδια με εκείνη, και της υπόσχεται πως θα τη βοηθήσει. Mαζί της, η Νίνα μπαίνει στα όνειρά της και συναντά όλα εκείνα που την αφήνουν ξάγρυπνη: τρομακτικά τέρατα που απειλούν πως θα τη φάνε, επικίνδυνα φρούτα, πλημμύρες, γοργόνες που δίνουν παραπλανητικές οδηγίες. Η διαδρομή δεν είναι εύκολη και η Νίνα συχνά δειλιάζει. Όμως η Νάνι της υπενθυμίζει: «Μόνο όταν αντιμετωπίσεις τους φόβους σου, θα προχωρήσεις και θα πετύχεις αυτό που θες»...



17.Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΤΟ ΦΟΒΟ 


Συγγραφέας: ΛΑΪΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ
Εικονογράφος: Λαβαρέλο
Μεταφραστής: Μάρρα  Ειρήνη
Σειρά: ΚΛΑΣΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ
Εκδόσεις : Κέδρος
ISBN : 978-960-04-0724-2
Σελίδες : 32 








18.ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ... ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΩ
ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ


Συγγραφέας: ΤΣΟΡΩΝΗ - ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΓΙΟΛΑΝΤΑ
Εικονογράφος: BENDALL-BRUNELLO JOHN
Επιμέλεια: ΧΑΙΡΕΤΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
Σειρά: ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ...
Εκδόσεις : Σαββάλας
ISBN : 978‐960‐493‐130‐9
Σελίδες : 28

"Είμαι τόσο κουρασμένο!" χασμουρήθηκε το αρκουδάκι, αλλά δεν μπορούσε να κοιμηθεί. Οι παράξενοι θόρυβοι που έρχονταν από τα δέντρα και τα τρομακτικά σχήματα που έπαιρναν οι κορμοί και τα φύλλα τους στο φως του φεγγαριού το κρατούσαν άυπνο. "Οοο!" φώναξε κλαίγοντας, όταν μια τεράστια σκιά εμφανίστηκε ξαφνικά μπροστά του... Το βιβλίο προσεγγίζει το θέμα της ανησυχίας των μικρών παιδιών, όταν το βράδυ ξαπλώνουν στο κρεβάτι τους για να κοιμηθούν. Με όμορφη εικονογράφηση και κατανοητό λεξιλόγιο, η ιστορία ενθαρρύνει τα παιδιά να αισθάνονται λιγότερο νευρικά μες στο σκοτάδι. 


19. Μπόμπος, ο φοβητσιάρης


Συγγραφέας: Maddox Tony
Εικονογράφος: Maddox Tony
Μεταφραστής: Μόσχου Αγγελική
Σειρά: Φραουλίτσα
Εκδόσεις : Ψυχογιός
ISBN : 960-453-203-0
Σελίδες : 30

Κάθε βράδυ, στο μεγάλο αγρόκτημα, τα ζωάκια το σκάνε από τα σπιτάκια τους και κλείνονται όλα μαζί στον αχυρώνα. Τι να συμβαίνει άραγε; Ο Μπόμπος αποφασίζει να λύσει το μυστήριο και ανακαλύπτει ότι τα ζωάκια συναντιούνται και λένε ιστορίες για φαντάσματα. Τι κουτά που είναι! Ο Μπόμπος το ξέρει καλά πως φαντάσματα δεν υπάρχουν. Ωστόσο, εκείνη τη νύχτα συμβαίνουν παράξενα πράγματα...



20.Μη φοβάσαι το σκοτάδι, αρκουδάκι!




Συγγραφέας: Νόρμπερτ Λάντα
Εικονογράφος: Κίρστεν Χάρις - Τζόουνς
Μεταφραστής: Βάσω Βασιλού
Εκδόσεις : Μεταίχμιο
ISBN : 978-960-455-983-1
Σελίδες : 22

Το αρκουδάκι, ο σκαντζόχοιρος και ο σκίουρος μάζευαν γλυκά βατόμουρα στην άκρη του δάσους. Η μέρα κύλησε όμορφα και σιγά σιγά ο ήλιος άρχισε να δύει. Είχε έρθει η ώρα για να γυρίσουν στα σπίτια τους, αλλά το μικρό αρκουδάκι φοβόταν πολύ το σκοτάδι!

Τα παιδιά θα ακολουθήσουν με χαρά το αρκουδάκι, που ανακαλύπτει ότι το σκοτάδι δεν είναι τόσο τρομακτικό όσο φαινόταν στην αρχή. Μια τρυφερή ιστορία, με μια έκπληξη στο τέλος: αστέρια που λάμπουν και αναβοσβήνουν!



21.Όταν φοβάμαι


Συγγραφέας: Τσέρι Τζ. Μέινερς
Εικονογράφος: Μέρεντιθ Τζόνσον
Μεταφραστής: Αριάδνη Μοσχονά
Εκδόσεις : Μεταίχμιο
ISBN : 978-960-501-202-1
Σελίδες : 39

Τα σημερινά παιδιά νιώθουν φόβο για πολλά και διαφορετικά πράγματα. Το βιβλίο αυτό τους εξηγεί ότι υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να τα βοηθήσουν να νιώσουν καλύτερα, πιο δυνατά και πιο ασφαλή. Ακόμα, τα βοηθά να κατανοήσουν τους φόβους τους, να τους αντιμετωπίσουν και να τους ξεπεράσουν.

Μια νέα σειρά βιβλίων συµπεριφοράς που βοηθά τα παιδιά να αντιµετωπίζουν τις καταστάσεις της καθηµερινότητας µε ψυχραιµία και αυτοπεποίθηση, να γνωρίζουν πώς να προλάβουν έναν πιθανό κίνδυνο, πώς να ζητήσουν βοήθεια όταν προκύψει κάποια δυσκολία και πώς να ακολουθούν οδηγίες. Στο τέλος κάθε βιβλίου υπάρχουν χρήσιµες συµβουλές και διαφωτιστικές πληροφορίες για γονείς και εκπαιδευτικούς.




22.Οι σαράντα εφιάλτες



Συγγραφέας: Ευγένιος Τριβιζάς
Εικονογράφος: Βαγγέλης Ελευθερίου
Εκδόσεις : Μεταίχμιο
ISBN : 978-960-501-735-4
Σελίδες : 80

Ένας οδοστρωτήρας πατάει τον κάλο του Στέλιου, γιγάντιοι τερμίτες και τεράστιοι σκόροι κυνηγάνε μια μοναχοκόρη, ένας αετός αρπάζει το αγαπημένο παιχνίδι της Αννίτας, ένας κροταλίας εξομολογείται στην Αμαλία ότι είναι η αγάπη του η μεγάλη και δε θέλει καμιά άλλη. Όλοι μας βλέπουμε εφιάλτες, ιδίως άμα τρώμε με τις ώρες πτι φουρ και πάστα φλώρες. Ποιος δεν έχει ακούσει ένα μουγκρητό να έρχεται από την κουζίνα ή δεν έχει δει μια ουρά δράκου να σαλεύει πίσω από την κουρτίνα; Ποιος δεν έχει δει ένα πλοκάμι να προβάλλει κάτω από το κρεβάτι ή δεν έχει νιώσει ένα κρύο άγγιγμα στην πλάτη;

Ένα βιβλίο που διασκεδάζει τα παιδιά και τα βοηθάει να μιλήσουν με τους δικούς τους τρόπους για τους εφιάλτες, τις φοβίες και τις ανησυχίες τους.




23.Ντιριγκόου ντιριμπάι




Συγγραφέας: Γιολάντα Τσιαμπόκαλου (Sadahzinia)
Εικονογράφος: Χρήστος Δήμος
Εκδόσεις : Καστανιώτη
ISBN : 960-03-3698-9
Σελίδες : 31

Κάποιες φορές τα όνειρα γίνονται εφιάλτες. Κρύβονται κάτω από το κρεβάτι ή κουνάνε τις κουρτίνες για να μας φοβίσουν. Δύσκολα τα πράγματα! Και ποιος να σε πιστέψει; Ευτυχώς που υπάρχουν οι Ζουμπάδες! Κάτι μικροκαμωμένα, μαλλιαρά και γελαστά πλασματάκια. Οι Ζουμπάδες είναι οι φύλακες των ονείρων σου. Ζουμπάνε, ζουλάνε και σκάνε όλα τα κακά όνειρα από τον ύπνο σου. Αν τους φωνάξεις με τη μαγική λέξη "Ντιριγκόου-Ντιριμπάι", θα έρθουν στη στιγμή. Προς το παρόν βρέθηκαν στη Χώρα της Φαντασίας, γιατί νόμισαν πως τα παιδιά δεν τους θέλουν πια. Φτάνουν οι φίλοι τους, φτάνει μια λέξη μαγική, μια μυστική συνταγή, για να 'ρθουν πίσω στη γη; Ή πρέπει λίγο να θες κι εσύ;



24.Η Λελέκα σηκώνει κεφάλι
Μάθε πώς τον φόβο να μειώσεις, κι εσύ κεφάλι να σηκώσεις


Συγγραφέας: Ανδρέας Αρματάς
Εικονογράφος: Φραντσέσκα Ασσιρέλλι
Εκδόσεις : Πατάκη
ISBN : 978-960-16-3860-7
Σελίδες : 31

Η Λελέκα είναι μια μικρή καμηλοπάρδαλη με ένα μεγάλο μυστικό που δεν μπορεί πια να κρύψει.
Φοβάται το ύψος. Κάθε φορά που προσπαθεί να σταθεί όρθια, την πιάνει ζάλη και ξανακατεβάζει το κεφάλι.
Μέχρι που, μια μέρα, ανακαλύπτει τυχαία ότι υπάρχουν πράγματα που τα άλλα ζώα φοβούνται, αλλά εκείνη όχι.
Ο καλύτερός της φίλος, ο Γκρίμο το μαϊμουδάκι, φοβάται το σκοτάδι, αλλά εκείνη όχι.
Η Μελίνα η γατούλα, φοβάται το νερό, αλλά εκείνη όχι.
Ο Ηλίας, ο ελέφαντας, φοβάται τα ποντίκια, αλλά εκείνη όχι!
Τελικά, δεν είναι "φοβητσιάρα" μόνο και μόνο επειδή φοβάται το ύψος - εξάλλου, είναι τόσα εκείνα που δε φοβάται!
Κι όταν μάλιστα μαθαίνει να χρησιμοποιεί τη δύναμη της σκέψης, τότε...
Ένα παραμύθι που βοηθάει τα παιδιά να ξεπεράσουν τους φόβους τους.
Με οδηγίες για γονείς και εκπαιδευτικούς.



25.Ένα φοβητσιάρικο σκυλάκι


Συγγραφέας: Άντι Έλις
Μεταφραστής: Αγγελική Μόσχου
Εκδόσεις : Ψυχογιός
ISBN : 978-960-453-236-0
Σελίδες : 48

Ο καημένος ο Ορφέας φοβάται τα πάντα: τις αράχνες, τη σκιά του και κυρίως τον Αττίλα,
το μεγάλο και τρομακτικό σκύλο που παραφυλάει στο δρόμο. Θα καταφέρει, άραγε, να γίνει ένας ατρόμητος και φοβερός σκύλος;

Μια τρυφερή ιστορία που θα μάθει στα παιδιά να αντιμετωπίζουν τους φόβους τους.


26.Δε θέλω να με πάρει ο ύπνος


Συγγραφέας: Γιώτα Φώτου
Εικονογράφος: Πωλίνα Παπανικολάου
Σειρά: ΦΡΑΟΥΛΙΤΣΑ
Εκδόσεις : Ψυχογιός
ISBN : 978-960-496-399-7
Σελίδες : 56

"Ύπνε, που παίρνεις τα παιδιά, πάρε και το δικό μου..." τραγουδά η μαμά, και ο μικρός Παύλος πετάγεται από το κρεβάτι τρομαγμένος και βάζει τα κλάματα. Έχει μπερδευτεί! Νομίζει ότι ο ύπνος είναι ένας κακός άνθρωπος που θα τον πάρει μακριά.

Η μαμά τότε του εξηγεί: "Ο ύπνος είναι φίλος για όλα τα παιδιά. Με εκείνον μεγαλώνουν και μ’ όνειρα γλυκά..."

Μέσα από μια τρυφερή ιστορία, τα μικρά παιδιά που δε θέλουν να κοιμηθούν ανακαλύπτουν τα οφέλη του ύπνου.





Ελπίζω να σας άρεσαν οι προτάσεις μου!!!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου