Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Παιδικά βιβλία για τις πασχαλίτσες

Σε προηγούμενη ανάρτηση σας παρουσίασα εικόνες για να ζωγραφίσουν τα παιδάκια σας πασχαλίτσες. Μπορείτε μαζί με τις εικονίτσες να τους παρουσιάσετε και όμορφα παραμυθάκια για τις πασχαλίτσες. Θα σας δείξω μερικές προτάσεις βιβλίων για την πασχαλίτσα.




1. Το αλογάκι, η τυχερή πασχαλίτσα, μια αρκούδα κι εμείς.



Συγγραφέας: Ελένη Δικαίου
Εικονογράφηση:  Μανώλης Φωνέτης
Εκδόσεις: Πατάκη
Σελίδες: 57
ISBN: 978-960-16-4221-5



Ένα αλογάκι που νιώθει μοναξιά κι ονειρεύεται να βρεθεί μαζί με τα χρωματιστά ξύλινα αλογάκια του καρουζέλ.

Μια πασχαλίτσα που προστατεύει τα φυτά απ’ τα ζουζούνια που τα ξεραίνουν ρουφώντας τους χυμούς τους.


Μια μεγάλη καφετιά αρκούδα που βρέθηκε ξένη μακριά απ’ τον τόπο της.


Τρεις ιστορίες για τη δύναμη της φιλίας και της συντροφικότητας, για την αποδοχή του διαφορετικού, για τη σοφή ισορροπία της φύσης, η οποία κρύβει για τον καθένα μας τον δικό του «παράδεισο».


Τρεις ιστορίες για τη δύναμη της φιλίας και της συντροφικότητας, για την αποδοχή του διαφορετικού, για τη σοφή ισορροπία της φύσης, η οποία κρύβει για τον καθένα μας τον δικό του «παράδεισο», φτάνει να θελήσει να τον ανακαλύψει.



 2. Πασχαλιά και Πασχαλίτσα



Συγγραφέας: Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου

Εικονογράφηση:  Γιώργος Σγουρός

Σειρά: Φραουλίτσα 
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Σελίδες: 48
ISBN: 978-960-453-518-7



Ένα ζουζουνάκι κόκκινο με μαύρες βούλες μένει ολομόναχο έπειτα από μια καταιγίδα. Ο άνεμος το ρίχνει πάνω σε μια Πασχαλιά, που το φροντίζει με αγάπη και του λέει ότι το θέλει για παιδί της. Το ζουζουνάκι δέχεται, γιατί περνάει καλά μαζί της κι αρχίζει να την αγαπάει κι αυτό. Μα το σαλιγκάρι, το σκουλήκι και η κερασιά τού λένε πως η Πασχαλιά δεν κάνει για μαμά του, επειδή δε μοιάζουν καθόλου μεταξύ τους. Θα τους πιστέψει το μικρό ζουζούνι; Ή θα μείνει με την Πασχαλιά, που το λατρεύει και θέλει να το βαφτίσει Πασχαλίτσα, για να μοιάζουν τα ονόματά τους;



3. Η κατσούφα πασχαλίτσα 





Συγγραφέας: Eric Carle

Εικονογράφηση:  Eric Carle

Μετάφραση: Συλλογικό έργο
Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο
Σελίδες: 38
ISBN: 978-960-471-041-6


Η κατσούφα πασχαλίτσα είναι μια κακομαθημένη εγωίστρια που δεν λέει "ευχαριστώ" και "παρακαλώ", που δεν μοιράζεται τίποτα με κανέναν και πιστεύει πως είναι μεγαλύτερη και καλύτερη απ' όλους τους άλλους. Στο τέλος, όμως, η φαντασμένη πασχαλίτσα θα συναντήσει έναν ισάξιο αντίπαλο και θα μάθει να συμπεριφέρεται καλύτερα!



Αυτή η διασκεδαστική ιστορία καλεί τα παιδιά να ανακαλύψουν τις έννοιες του χρόνου, των μεγεθών και των σχημάτων, αλλά και να σκεφτούν γύρω από τους καλούς τρόπους.

Και βέβαια ο φυσιοδίφης Carle δεν χάνει την ευκαιρία να αποκαλύψει τα μικρά μυστικά της φύσης στους μικρούς αναγνώστες:
"Οι μελίγκρες είναι μικρά έντομα. Ρουφούν τους χυμούς των φύλλων, και τα φύλλα πεθαίνουν. Οι πασχαλίτσες τρώνε τις μελίγκρες. Αυτό είναι καλό για τα δέντρα, τους θάμνους και άλλα φυτά που έχουν φύλλα. Στις πασχαλίτσες λοιπόν, αφιερώνω αυτό το βιβλίο μου. Ζήτω οι πασχαλίτσες!"




4. Η πασχαλίτσα της Αγάπης





Συγγραφέας: Ιωάννα Κυρίτση Τζιώτη
Εικονογράφηση:  Ελίζα Βαβούρη
Εκδόσεις: Παρρησία
Σελίδες: 36
ISBN: 978-960-696-067-3



- Μα τι είναι αυτό το Πάσχα;
Βρίσκεται μέσα στο όνομά μου και γύρω μου ακούω συνέχεια να μιλούν γι΄ αυτό και να το περιμένουν με λαχτάρα, αναρωτιέται ένα ανοιξιάτικο πρωινό η Λίτσα η πασχαλίτσα.
Μια και δυο ξεκινά να μάθει…
- Μήπως ξέρετε τι είναι το Πάσχα παρακαλώ;
Ρωτά όποιον βρεθεί στο δρόμο της.
Όλοι της απαντούσαν, μα ο καθένας με τον δικό του τρόπο.
Μπερδεύεται, κουράζεται, η πασχαλίτσα μας, μα επιμένει μέχρι να νιώσει μέσα στη μικρή καρδιά της, τι αληθινά είναι το Πάσχα!






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου