Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Ένα βιβλιαράκι για πολλές ώρες παιχνιδιού

Μια υπέροχη κατασκευή για να μη βαριούνται πουθενά τα παιδάκια σας. Όπου και να είναι, στο αυτοκίνητο, στο γιατρό, σε κάποιο γραφείο και γενικά οπουδήποτε, να έχουν με κάτι να ασχοληθούν ώστε να αφήνουν και εσάς ήσυχους!




Ένα υπέροχο βιβλιαράκι με κρυμμένους πολλούς και όμορφους θησαυρούς.



Με κριτς-κρατς ( ταινίες Velcro) το βιβλιαράκι θα γεμίζει όμορφα παιχνίδια. 



Θα χρειαστείτε:
  • 8 τσόχες γαλάζιες ή στο χρώμα το οποίο εσείς επιθυμείτε σαν βάση για το βιβλιαράκι σας
  • 1 τσόχα μπεζ για το σωματάκι της κούκλας
  • Κόκκινη τσόχα (όση χρειαστεί)
  • Άσπρη τσόχα (όση χρειαστεί)
  • Ταινίες Velcro
  • 1 μπλοκάκι σημειώσεων
  • Ψαλίδι και κοπίδι
  • Βελόνες και μικρές και μεγάλες
  • Κλωστές ανάλογα τα χρώματα της τσόχας

1ο βήμα:
Κόβετε τα 8 φύλλα γαλάζιας τσόχας στο ίδιο μέγεθος όλα





Βήμα 2ο: Κατασκευή 1ης και 2ης σελίδας που θα'ναι το ντύσιμο της κούκλας



Αρχικά κόβετε ένα πατρόν της κούκλας της οποίας θέλετε να έχετε. Άμα έχετε παιδάκι αγοράκι τότε φτιάξτε ένα αγοράκι αν έχετε κοριτσάκι τότε κοριτσάκι. 



Κόβετε το πατρόν που έχετε φτιάξει χωρίς τα μαλλιά και το βάζετε στη μπεζ τσόχα ώστε να φτιάξετε το ανθρωπάκι



Όταν κόψετε το σχέδιο σας ράψτε το με μπεζ κλωστή πάνω στη γαλάζια τσόχα.



Έπειτα με γαλάζια κλωστή φτιάξτε τα μάτια της κούκλας και με κόκκινη το στόμα. Κόψτε με άσπρη τσόχα ένα φανελάκι και βρακάκι για το ανθρωπάκι. Θα κόψετε δύο μικρά κομματάκια από την ταινία velcro και θα ράψετε το ένα στο φανελάκι και το άλλο στο βρακάκι



Με κίτρινη τσόχα κόψτε τα μαλλάκια της κούκλας και με κίτρινη κλωστή πάλι ράψτε το στο ανθρωπάκι και στη γαλάζια τσόχα.



Σε ένα χαρτί ζωγραφίζετε φορεματάκι και το κόβετε με κόκκινο χρώμα



Εδώ σχεδίασε ένα κυκλάκι κόκκινης τσόχας και το αρχικό του παιδιού από πάνω και τα έβαλε στην άσπρη τσόχα που έκανε το μπλουζάκι. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και εσείς με του παιδιού σας το αρχικό.



Κάνετε ένα πατρόν για φουστίτσα και το κόβετε στην άσπρη τσόχα. Ένα όσο είναι το πατρόν κι ένα λίγο περισσότερο ώστε ράβοντας το να κάνει κυμματισμούς



Οι ταινίες velcro έχουν δύο όψεις πάντα. μία που γδέρνει και είναι για να κολλήσουν τα αντικείμενα πάνω το οποίο το τοποθετήσατε πάνω στα εσώρουχα της κούκλας και το άλλο το οποίο κολλάτε στο προηγούμενο. Αυτό το βάζουμε για να μην χαλάσει στη συγκεκριμένη δικιά μας περίπτωση η τσόχα. Για να κάθονται όμορφα στη σελίδα 2 μας για να τα παίρνει το παιδί σας και να τα βάλει στη σελίδα 1 πρέπει να βάλετε από κάτω τα άλλα velcro.



Έτσι δηλαδή. Ράβοντας τα απλά και εύκολα πάνω στη γαλάζια τσόχα.



Βήμα 3: Κατασκευή σελίδας 3 και 4, Τρίλιζα



Ακολουθείται ο ίδιος τρόπος όπως και πριν και σε αυτές τις δύο σελίδες. Στην αριστερή μεριά τοποθετούνται 9 κριτς κρατς ανά τρία κι ένα από κάτω. να υπάρχουν 5 για κάθε σχέδιο ( Χ Ο ) και στην δεξιά μεριά μπαίνουν 9 ίδια κριτς κρατς. Πάνω με άσπρη τσόχα γράψτε την λέξης τρίλιζα και κόβοντας λεπτές λωρίδες κάντε το σκελετό της τρίλιζας.



Με κόκκινη τσόχα σχεδιάζεται και κόβετε 9 Χ και 9 Ο. Με την άσπρη τσόχα κόβετε 10 ίδια ίσα κυκλάκια που από τη μία μεριά ράβετε το Χ και το Ο και από την άλλη ράβετε την απλή μαλακή μεριά των ταινιών velcro




Βήμα 4: κατασκευάζοντας τις σελίδες 5 και 6 , για ζωγραφική

Είναι το πιο εύκολο κομμάτι αυτής της κατασκευής



Στην αριστερή σελίδα αρχικά κόβετε μια λωρίδα γαλάζιας τσόχας και ράβετε τις δύο άκρες τις λωρίδας πάνω στη σελίδα. Από πάνω με άσπρη τσόχα ράψτε γράμματα σχηματίζοντας μια λέξη που να υποδηλώνει το τι θα κάνει το παιδί σε αυτές τις δύο σελίδες.



Κόψτε με κόκκινη τσόχα δύο κυκλάκια ράβοντας τα στις άκρες τις λωρίδας. Το τετραδιάκι θα περάσει στην τρύπα που δημιουργήθηκε. θα περάσει το τελευταίο φύλλο του τετραδίου και τα υπόλοιπα μπροστά.



Κόψτε μια μεγάλη λωρίδα κόκκινου χρώματος 



Ράψτε τις δύο άκρες της λωρίδας και μετά ανά κάποια εκατοστά, θα δείτε ώστε να χωράει και να μένουν χωρίς να πέφτουν οι μπογιές και ράψτε και το ενδιάμεσο.



Βήμα 5: Δημιουργία του μπροστινού και πίσω μέρους του βιβλίου.

Σε ένα γαλάζιο φύλο τσόχας ράψτε κομμάτια λευκής τσόχας γράμματα, το όνομα του παιδιού σας, του ιδιοκτήτη του βιβλίου και ράψτε από πάνω ένα velcro (κριτς κρατς)



Κόψτε μια μικρή λωρίδα κόκκινης τσόχας και από την έξω μεριά κόψτε με γαλάζια και άσπρη τσόχα κυκλάκια ώστε να το διακοσμήσετε όμορφα και από την μέσα βάλτε ένα κριτς κρατς ώστε να κουμπώσει στο προηγούμενο στάδιο στο προηγούμενο velcro με το όνομα.  Για το μεγάλο κόκκινο κομμάτι θα σας εξηγήσω σε λίγο.




Βήμα 6: ράψιμο των σελίδων μαζί

Ράβετε το μπροστινό φύλλο με τη σελίδα 1,το φύλλο της σελίδας 2 με τη σελίδα 3, το φύλλο της σελίδας 4 με τη σελίδα 5, το φύλλο της σελίδας 6 με το οπισθόφυλλο κι έτσι καταλήγουμε να έχουμε 4 φύλλα. Θα ραφτούν πάνω κάτω 
και...

ΠΡΟΣΟΧΗ!
α)Στο φύλλο του μπροστινού μέρους και της πρώτης σελίδας θα ραφτεί μόνο από την αριστερή μεριά. Η δεξιά μεριά θα μείνει ανοιχτή και θα ραφτεί σε λίγο. β)Ομοίως και στο φύλλο της 2ης και 3ης σελίδας όπου και σε αυτό η δεξιά μεριά θα ραφτεί σε λίγο.
γ)Στο φύλλο της 4ης και 5ης σελίδας θα ραφτεί η δεξιά μεριά και η αριστερή θα μείνει ανοιχτεί. 
δ)Και το φύλλο της 6ης σελίδας και το οπισθόφυλλο κι σε αυτό θα ραφτεί μόνο η δεξιά μεριά και η αριστερή σε λίγο






Αρχικά κόβετε 2 γαλάζιες λωρίδες που θα χρησιμεύσουν σαν συνδετικά των φύλλων. Παίρνετε το α με το δ. Βάζετε λίγο από τη λωρίδα στα κενά των δύο φύλλων και μετά ράβετε ώστε να κρατήσει και την καινούργια λωρίδα και τα δύο φύλλα που ράφτηκαν πριν. Το ίδιο κάνετε και στο β και γ .




Σε αυτό το στάδιο ίσως χρειαστούν μεγάλες βελόνες. Θα ακουμπήσετε και τα δύο μεγάλα αυτά κομμάτια το ένα πάνω στο άλλο όπως θα είναι οι σελίδες κανονικά και θα τα ράψετε μεταξύ τους στα δύο κεντρικά αυτά κομμάτια που προσθέσατε πριν.



Κόβετε 2 κομμάτια κόκκινης τσόχας ώστε να δέσουμε το κεντρικό κομμάτι του βιβλίου από την έξω μεριά. Τα ράβετε και τα δύο κομμάτια μεταξύ τους.




Το ράβετε το κομμάτι πάνω στο μπροστινό φύλλο και στο οπισθόφυλλο ώστε να καλύψει το κεντρικό και να το κάνει πιο όμορφο.



Το βιβλιαράκι είναι έτοιμο για πολλά πολλά παιχνίδια!!!!!



Καλή επιτυχία σε εσάς και καλή διασκέδαση στα παιδάκια σας.




πηγή: atsecondstreet.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου