Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Βρεφικό μασάζ: Πώς να κάνετε μασάζ στο μωράκι σας, τι να προσέξετε και τι να αποφύγετε

Το δέρμα με δέρμα, η επαφή δηλαδή με το νεογέννητο είναι τόσο σημαντική για την συναισθηματική και νοητική του ανάπτυξη, που το ελαφρύ μασάζ δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά ανάγκη. Πρόκειται για μια διαδικασία που επιταχύνει το δέσιμο, ηρεμεί και ανακουφίζει το μωρό σας και καλό είναι να την εντάξετε στο καθημερινό ή εβδομαδιαίο του πρόγραμμα. Ωστόσο, πρώτα απ ‘όλα πρέπει να ευχαριστεί εσάς και όχι να είναι «καταναγκαστικό έργο».






1. Πριν ξεκινήσετε το μασάζ, φροντίστε η θερμοκρασία του δωματίου να είναι ιδανική (21 με 23 βαθμούς τον χειμώνα, λίγο χαμηλότερους το καλοκαίρι), να μην υπάρχουν ρεύματα και το μωρό σας να είναι ήσυχο και ξεκούραστο. Ιδανικές ώρες για μασάζ είναι μετά τον μεσημεριανό υπνάκο, όταν το μωρό σας είναι στην κούνια του ή μετά από το μπάνιο του. Αντίθετα, καλό είναι να περιμένετε μισή ώρα μετά το τελευταίο γεύμα του για να του κάνετε μασάζ. Εάν το επιθυμείτε βάλτε να παίζει απαλή μουσική για να σας ηρεμεί και να σας δίνει ρυθμό.


2. Γδύστε το μωρό- ιδανικά αφαιρέστε και την πάνα και τοποθετήστε το σε μια μαλακή επιφάνεια, π.χ. στην αλλαξιέρα ή στο κρεβάτι σας. Φυσικά, φροντίστε να έχετε στρώσει ένα σεντονάκι και ένα αδιάβροχο στρωματάκι για τυχόν ατυχήματα.

3. Κατόπιν ζητήστε την άδεια του μωρού για να ξεκινήσετε. Το βήμα αυτό είναι αναγκαίο, όχι μόνο για να καταλάβετε εάν το μωρό είναι δεκτικό και έχει διάθεση για μασάζ, αλλά και για να του δώσετε να εμπεδώσει ότι κανείς δεν επιτρέπεται να το αγγίζει χωρίς την συγκατάθεσή του.

4. Βάλτε στα χέρια σας μερικές σταγόνες βρεφικό λαδάκι, ζεστάνετέ το τρίβοντας τις παλάμες σας και ξεκινήστε το μασάζ από τις μικροσκοπικές του πατούσες. Χαϊδέψτε τα πέλματα απαλά και σταθερά προχωρώντας από τη φτέρνα προς τα δάχτυλα. Φροντίστε να κρατάτε με το ένα σας χέρι το μωρό και δώστε προσοχή σε ορισμένα έλαια γιατί πιθανόν να του προκαλέσουν αλλεργία. Για να είστε σίγουροι φτιάξτε το δικό σας λαδάκι ακολουθώντας τις συμβουλές σε άρθρο που θα ακολουθήσει .

5. Από τα πέλματα συνεχίστε προς τα πάνω, κάνοντας μασάζ στα πόδια του από τον αστράγαλο μέχρι το μηρό και από εκεί ως τους γλουτούς. Μπορείτε να κάνετε μασάζ ταυτόχρονα και στα 2 πόδια ή στο ένα μετά το άλλο. Στη συνέχεια ανασηκώστε ελαφρά τα ποδαράκια του, κρατώντας τα κάτω από το γόνατο, προς την κατεύθυνση της κοιλιάς για να το βοηθήσετε να αποβάλλει αέρια. 

6. Προχωρώντας στο κυρίως μέρος του κορμού, ξεκινήστε από τους ώμους, κάνοντας μεγάλες κάθετες κυκλικές κινήσεις με κατεύθυνση προς το στήθος του.

7. Περάστε τα χέρια σας κατά μήκος των χεριών του μέχρι τον καρπό αλλά αποφύγετε να ακουμπήσετε τη παλάμη και τα δάχτυλά του με το λάδι. Αν συμβεί αυτό φροντίστε να του τα καθαρίσετε με ένα μαντιλάκι πριν τα βάλει στο στόμα του.

8. Αν η κοιλίτσα του είναι μαλακή, δηλαδή δεν είναι σκληρή ή γεμάτη, χαϊδέψτε τη με κυκλικές κινήσεις. Ξεκινήστε από την αριστερή κάτω πλευρά και κάντε δεξιόστροφες κυκλικές κινήσεις. Αν ωστόσο φαίνεται να διαμαρτύρεται ή να δυσφορεί προχωρήστε στο επόμενο στάδιο, σε πολλά μωρά δεν αρέσει να τους πιάνουν την κοιλίτσα. Αποφύγετε το μασάζ στην περιοχή γύρω από τον αφαλό αν δεν έχει πέσει ακόμα το κολόβωμα.  

9. Για να κάνετε μασάζ στο προσωπάκι του χρησιμοποιήστε τους αντίχειρές σας. Από τη μέση του μετώπου κατεβείτε διαγράφοντας τόξο περιμετρικά του προσώπου  και μετά οδηγήστε τα δάχτυλά σας προς τα μάγουλά του. Κατά τη διάρκεια του μπάνιου μπορείτε να του κάνετε απαλό μασάζ στο κρανίο του όταν του λούζετε τα μαλλιά. 

10. Αν το μωρό σας συνεχίζει να είναι ήρεμο και φαίνεται να απολαμβάνει τη διαδικασία, γυρίστε το μπρούμυτα για να του χαϊδέψετε και την πλατούλα του, ξεκινώντας με ενιαίες κινήσεις από το κεφάλι και καταλήγοντας στα πέλματα.




11. Τέλος, ολοκληρώστε το μασάζ τρίβοντας το στήθος και τα χέρια του μωρού σας. Ξεκινήστε με τις παλάμες σας να ακουμπούν κάθετα το σημείο κάτω από το στήθος. Κατόπιν, γλιστρήστε και τα δύο χέρια ταυτόχρονα προς τα επάνω, τυλίξτε τους ώμους και προχωρήστε προς τα έξω για να πιάσετε τα χέρια του και να φτάσετε μέχρι τα ακροδάχτυλα. Επαναλάβετε μερικές φορές και τελειώστε με κυκλικές κινήσεις στην παλάμη και τα δαχτυλάκι του μωρού.

Extra sos tip
Φροντίστε το άγγιγμά σας να είναι απαλό και οι κινήσεις σας ήρεμες. Αν το μωρό σας φανερώνει σημάδια δυσφορίας ή ενόχλησης, σταματήστε αμέσως το μασάζ. Μπορεί για εσάς να είναι ευχάριστο αλλά δεν σημαίνει πως αισθάνεται και εκείνο το ίδιο. Αποφύγετε επίσης να κάνετε μασάζ όταν νιώθετε ένταση ή όταν το μωρό σας είναι ανήσυχο. Στο παιδικό μασάζ υπάρχουν πολλές τεχνικές, θα ακολουθήσουν κι άλλες. Οι παραπάνω είναι μερικές ασφαλείς κινήσεις που τα μωρά δέχονται με ευχαρίστηση από τους πρώτους κιόλας μήνες ζωής τους. Ανταποκριθείτε στα σήματα που σας στέλνει για να αντιληφθείτε ποιες προτιμά το μικρούλι σας!


πηγή: happyparenting.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου