Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Νεογέννητο σώζεται χάρη σε 3D-printed μόσχευμα τραχείας!

Τη ζωή ενός νεογέννητου μωρού κατόρθωσαν να σώσουν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Michigan μεταμοσχεύοντας του το πρώτο τεχνητό τμήμα τραχείας που κατασκευάστηκε με τρισδιάστατο εκτυπωτή.



Το άτυχο βρέφος σε ηλικία 6 εβδομάδων σταμάτησε ξαφνικά να αναπνέει, μελάνιασε και μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε παιδιατρική κλινική. Εκεί διαγνώστηκε με μια σπάνια αναπνευστική πάθηση (tracheobronchomalacia) που πλήττει ένα στα 2.200 νεογέννητα και κατά την οποία η τραχεία ρήγνυται και εμποδίζει το οξυγόνο να φτάσει στους πνεύμονες.

Το μωρό υποβλήθηκε σε πολλές θεραπείες δίχως αποτέλεσμα μέχρι που τη σωτήρια λύση έδωσαν οι ερευνητές Dr. Glenn Green και Scott Hollister του Πανεπιστημίου του Michigan. Αυτό που έκαναν ήταν να εκτυπώσουν με τη βοήθεια 3D-printer έναν πλαστικό αεραγωγό-νάρθηκα ο οποίος προσαρμόστηκε στον φυσικό αεραγωγό του παιδιού με τρόπο που να τον κρατά ανοιχτό και να επιτρέπει την ελεύθερη είσοδο του οξυγόνου. Για να γίνει κάτι τέτοιο, αρχικά σκάναραν τους πνεύμονες του παιδιού και κατασκεύσαν το μοντέλο στις ακριβείς του διαστάσεις.

Τώρα ένα χρόνο αργότερα το μωρό χαίρει άκρας υγείας. Σύμφωνα με τους γιατρούς, σε διάστημα 3 χρόνων το μόσχευμα θα έχει απορροφηθεί πλήρως από το σώμα του και οι φυσικοί αεραγωγοί του θα έχουν αναπτυχθεί αρκετά ώστε να μπορούν να λειτουργούν φυσιολογικά χωρίς τεχνητό υποβοήθημα.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου