Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2014

Ζαμπονοτυροπιτάκια !!!


Πεντανόστιμα , αφράτα και ιδανικές μικρές μπουκίτσες για παιδικά πάρτι . 

Θα χρειαστείτε:
  • 1 πακέτο ξηρή ή νωπή μαγιά
  • 2 κουταλιές της σούπας και 1 κουταλάκι του γλυκού καστανή ζάχαρη
  • 1/4 φλιτζανιού ζεστό νερό (45 βαθμούς C )
  • 1 φλιτζάνι ζεστό γάλα
  • 2 1/2 με 3 φλιτζάνια αλεύρι
  • 1/2 φλιτζάνι ζαμπόν
  • 1/2 φλιτζάνι τριμμένο τυρί της αρεσκείας σας (η συνταγή εδώ έχει τσένταρ)
  • 4 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο, λιωμένο 
  • 1-2 κουταλιές της σούπας χοντρό αλάτι (προαιρετικό)
  • 6 φλιτζάνια νερό (προαιρετικό) 
  • 4 κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα (προαιρετικό)
  • Σουσάμι ή μαυροκούκι (προαιρετικό)
  • Αυγό (προαιρετικό) 


1.Σε ενα μπολ προσθέστε τη μαγιά το 1 κουταλάκι του γλυκού καστανή ζάχαρη και το ζεστό νερό. Αφήστε το να αρφίσει και να φουσκώσει περίπου για 5-8 λεπτά.
2.Σε ένα άλλο μπολ προσθέστε το ζεστό γάλα και την υπόλοιπη καστανή ζάχαρη και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
3.Προσθέστε σε ένα μεγάλο μπολ   τα 2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι κάνοντας μια λακούβα στη μέση όπου θα ρίξετε το μείγμα της μαγιάς και έπειτα το μείγμα με το γάλα και ανακατεύετε.
4.Τοποθετείστε τη ζύμη σε μία αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε ελαφρά μερικές φορές .
5.Αν χρειαστεί κι άλλο αλεύρι προσθέστε λίγο λίγο το άλλο μισό φλιτζάνι. Όταν γίνει μια λεία μπάλα την τοποθετείτε σε ένα  μπολ αλειμμένο με ελαιόλαδο , το σκεπάζετε και το αφήνετε να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί για περίπου 2 ώρες.
6.Βάλτε τη ζύμη σε μία αλευρωμένη επιφάνεια και χωρίστε την σε 4 ίσα κομμάτια. 
7.Ανοίξτε το ζυμαράκι με ένα πλάστη μέχρι να δημιουργηθεί ένα χοντρό φύλλο περίπου 30x10 εκατοστά 
Με τη μακριά μεριά προς το μέρος σας, βάζετε το 1/4 του τυριού και του ζαμπόν. 
8.Το τυλίγετε σφιχτα σε ρολάκι ,κόβετε κομμάτια των 2,5 εκατοστών , βγαίνουν περίπου 12 κομμάτια και τα τοποθετείτε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. 9.Επαναλαμβάνετε τα ίδια βήματα και τις άλλες τρεις φορές.
10.Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς C . 

α. Αυτό το στάδιο εγώ το θεωρώ λιγάκι δύσκολο και θέλει μεγάλη προσοχή. Εγώ θα το παρέλειπα και θα σας πω παρακάτω τι θα έκανα. Το στάδιο αυτό θα σας το πω και επιλέγετε εσείς τι θα κάνετε. 

Λοιπόν αφού έχετε τοποθετήσει τα πιτάκια στα ταψιά  βράζετε τα 6 φλιτζάνια νερό και αφού ρίξετε μέσα τη σόδα χαμηλώνετε τη φωτιά να σιγοβράσει. Βάζετε τα πιτάκια λίγα λίγα μέσα στο κατσαρολάκι και τα αφήνετε μόνο για 20 δευτερόλεπτα το καθένα. Χρησιμοποιώντας μια τρυπητή κουτάλα τα μεταφέρετε ξανά πάνω στις λαδόκολλες. 
Έπειτα ψήνετε για περίπου 15 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν. 
Όταν τα βγάλετε αμέσως τα αλείφετε με λιωμένο βούτυρο και τα πασπαλίζετε με ελάχιστο χοντρό αλάτι.

Επειδή τα πιτάκια είναι πολλά και πρέπει να κάτσουν μόνο 20 δευτερόλεπτα θα σας πάρει πολύ ώρα. 

β. Τα βήματα τα οποία θα έκανα εγώ είναι τα εξής:
Αφού έχουν κοπεί όλα τα κομμάτια και έχουν τοποθετηθεί στα ταψιά σπάστε ένα αυγό αραιωμένο με λίγο νερό και τα αλείφετε. μπορείτε είτε να προσθέσετε από πριν λίγο σουσάμι ή μαυροκούκι είτε αφότου τα ψήσετε για 15 λεπτά κάνετε το βήμα με το λιωμένο βούτυρο και το χοντρό αλάτι όπως στην προηγούμενη εκτέλεση. 






πηγή:seededatthetable.com


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Υιοθέτησε ένα αδέσποτο!

Sample text

Sample Text

thessaloniki