Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Όπως και κάθε μήνα σας παρουσιάζω το υπέροχο πρόγραμμα της περιφερειακής βιβλιοθήκης Χαριλάου. Δείτε αναλυτικά τις εκδηλώσεις για παιδιά αλλά και για τους μεγάλους (γονείς και εκπαιδευτικούς) για τον Νοέμβριο.


ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014,
6.30-7.30 το απόγευμα Φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι!

Διαβάζουμε το παραμύθι για την αποταμίευση «Η τσεπούλα και ο κουμπαράκος» της Κυριακής Τρακάδα και δημιουργούμε ένα κολάζ με το δικό μας γεμάτο σακούλι!
Με τον Κωνσταντίνο Δόση
Υλικά που θα χρειαστεί να φέρετε μαζί σας: χαρτόνι κανσόν Α4 οποιουδήποτε χρώματος, ένα μικρό διάφανο πουγκί μια χούφτα φασόλια και κόλα.

Για παιδιά 6 – 12 ετών. Με προεγγραφή

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014,
10.00-1.00 το πρωί Από τη Γη …. στο Διάστημα

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας, και περιλαμβάνει τρεις  (3 ) ενότητες παρουσιάσεων « Γνωριμία με τις ομορφιές και τα μυστήρια του Σύμπαντος» με τον Θεόδωρο Ορφανίδη.
Πόσοι πλανήτες υπάρχουν και από τι αποτελούνται; Όλοι οι πλανήτες έχουν δορυφόρους; Μπορούμε να δούμε τι υπάρχει πέρα από το ηλιακό μας σύστημα βαθιά μέσα στο απέραντο Σύμπαν; Τα αστέρια είναι ήλιοι που γεννιούνται και πεθαίνουν; Τι είναι λευκοί νάνοι, αστέρες νετρονίων ή μαύρες τρύπες; Τι είναι πλανητικά νεφελώματα, κβάζαρς και σούπερ νόβα; Τι είναι γαλαξίες, πόσοι γαλαξίες υπάρχουν και από τι αποτελούνται;
Όλες οι απαντήσεις θα δοθούν σε αυτό το τρίτο μέρος της σειράς Παρουσιάσεων

Για μαθητές  Στ΄ τάξης Δημοτικού Σχολείου

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014,
6.00-7.00 το απόγευμα Παρέα με τη συγγραφέα στη βιβλιοθήκη μου!«Η πηγή της γνώσης και άλλα παραμύθια» / Χαϊδεμενοπούλου Γεωργία

Υπάρχει η Πηγή της Γνώσης; Κι αν υπάρχει... πόσο εύκολα μπορούμε να φτάσουμε σ’αυτήν; Είναι δυνατόν να το πετύχουμε χωρίς κόπο, χωρίς αναζήτηση, χωρίς επιμονή και σκοπό; «Να έχεις δύναμη στη ψυχή και πίστη στη ζωή και αυτό που θέλεις θα βρεθεί»
Μουσική επιμέλεια: Νίκος Πανδής


Για παιδιά 8 – 11 ετών. Με προεγγραφή


Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014,
6.30-7.30 το απόγευμα Ο Μαγικός Κύκλος

Το Εργαστήρι της Ανεξαρτησίας. Μαθαίνουμε τι είναι η Ανεξαρτησία; Γιατί δεν χρειάζεται να τα περιμένουμε όλα από τη μαμά και τον μπαμπά; Τι μπορούμε να καταφέρουμε μόνοι μας; Ένας νέος κόσμος γνώσης και δεξιοτήτων κάνει την εμφάνισή του. Με τη Ψυχολόγο Έλλη Γιαννοπούλου

Για παιδιά 4 – 6 ετών. Με προεγγραφή


Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014,
9.00-11.30 το πρωί Med School

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «med school» με στόχο  την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μαθητών Γυμνασίου σχετικά με επίκαιρα ιατρικά και κοινωνικά θέματα, από το Α΄ Εργαστήριο Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. που αφορούν στις εξής ενότητες:
1. Κάπνισμα
2. Αλκοόλ
3. Εξαρτησιογόνες ουσίες
Το πρόγραμμα θα παρουσιάσουν μέλη της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (Ε.Ε.Φ.Ι.Ε.) υπό την καθοδήγηση της αναισθησιολόγου - καθηγήτριας Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής, Μαρίας Μυρωνίδου – Τζουβελέκη. Η Ε.Ε.Φ.Ι.Ε αποτελεί Αστική μη κερδοσκοπική - μη κυβερνητική Εταιρεία, με  πολλαπλή  δραστηριότητα στον τομέα του εθελοντισμού.

Για μαθητές Γυμνασίου


Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014,
5.00-6.30 το απόγευμα Θεατρικό παιχνίδι με την Ομάδα ΝΤΟΥΕΝΤΕ

Ελάτε να παίξουμε στη βιβλιοθήκη με τη θεατρική Ομάδα «Ντουέντε» της Ράνιας Μιχαηλίδου.

Για παιδιά 5 – 10 ετών. Με προεγγραφή


Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014,
6.30-7.30 το απόγευμα Με το μωρό μου στη Βιβλιοθήκη φτιάχνουμε ένα γαϊδουράκι! Το γαϊδουράκι που γκάριζε / Ευγένιος Τριβιζάς

Ένα τεμπέλικο γαϊδουράκι πέφτει στα χέρια μιας απαίσιας μάγισσας που το ξεθεώνει στη δουλειά. Η εκμετάλλευση όμως έχει και τα όριά της και, όπως είπε ο σοφός γάιδαρος Ονούφριος, «γκαρίζει καλά όποιος γκαρίζει τελευταίος» Με την Ειρήνη Αθανασίου
Υλικά που θα χρειαστεί να φέρετε μαζί σας: χαρτόνι κανσόν Α4 καφέ ή γκρι χρώματος, ματάκια και 2 μανταλάκια.

Για παιδιά 3 – 4,5 ετών. Με προεγγραφή


Τρίτη 11, 18, 25 Νοεμβρίου 2014,
10.00-11.30 το πρωί Βιωματικές συναντήσεις με τον «Σείριο»

Κύκλος βιωματικών συναντήσεων με θέμα «Ομάδες Πρόληψης Ενδοσχολικής Βίας, για ένα χαρούμενο σχολείο με σεβασμό στο διαφορετικό!» από τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Σείριος».

Το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων του Δημοτικού και στοχεύει στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη και καλλιέργειά τους.


Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014,
6.30-7.30 το απόγευμα Η ώρα του παραμυθιού Κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη…

Η Χρυσάνθη Αντωνίου αφηγείται παραμύθια πλαισιωμένα με τις νότες του ακορντεόν του Ζωγράφου Σταυρίδη.

Για παιδιά από 6 ετών και πάνω. Με προεγγραφή


Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014,
6.00-7.00 το απόγευμα Μια χούφτα από πηλό!

Ο Χουμ και η Νταν ανακαλύπτουν την τέχνη της κεραμικής χιλιάδες χρόνια πριν! Με την κεραμίστρια Σάντρα Λεπτοκαροπούλου
Υλικά που θα χρειαστεί να φέρετε μαζί σας: πετρούλες και μικρά ξυλαράκια

Για παιδιά 7-11 ετών. Με προεγγραφή


Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014,
6.30-7.30 το απόγευμα Λίγα τριαντάφυλλα για το Πολυτεχνείο

Διαβάζουμε το βιβλίο της Μαρίας Καλογεράκη «Μαμά, τι έγινε στο Πολυτεχνείο;», μιλάμε για τη δημοκρατία και φτιάχνουμε μία κάρτα με το σύνθημα «Το Πολυτεχνείο ζει»
Υλικά που θα χρειαστεί να φέρετε μαζί σας: χαρτόνι κανσόν Α4 χρώματος γαλάζιου και κόκκινου και λεπτή κορδέλα περίπου 30 εκ.

Για παιδιά από 7 ετών  και πάνω. Με προεγγραφή


Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014,
6.30-7.30 το απόγευμα Με το μωρό μου στη Βιβλιοθήκη φτιάχνουμε ένα ποντικάκι σελιδοδείκτη!

Ένας ποντικός … κάπως βιαστικός! / Λήδα Βαρβαρούση Ξέρω έναν ποντικό κάπως βιαστικό, που οικογένεια μεγάλη έχει και γι αυτή συνέχεια τρέχει.Στη ζεστή γωνιά της βιβλιοθήκης δημιουργήσαμε τη «μωρολέσχη»  μας και σας καλούμε να φέρετε το μωράκι σας!
Μετά την αφήγηση του παραμυθιού θα φτιάξουμε παρέα χαριτωμένα ποντικάκια σελιδοδείκτες!
Υλικά που θα χρειαστεί να φέρετε μαζί σας: χαρτόνι κανσόν Α4 καφέ, ροζ και πράσινο, ματάκια και σύρμα πίπας.

Για παιδιά 3 – 4,5 ετών. Με προεγγραφή

Η «μωρολέσχη»  μας ζητά συντονιστή!
Καλούμε όσους νηπιαγωγούς, βρεφονηπιοκόμους ή και γονείς έχουν διάθεση, κέφι και ιδέες και το επιθυμούν, να αναλάβουν το συντονισμό της και να συμμετάσχουν ενεργά σ΄ αυτή την προσπάθεια. Η «μωρολέσχη»  μας στόχο έχει να μάθουμε στα παιδιά μας, από την τρυφερή ηλικία να αγαπούν και να χρησιμοποιούν το χώρο της βιβλιοθήκης και να γίνουν σωστοί αναγνώστες. Δίνει επίσης τη δυνατότητα στους γονείς να περάσουν ποιοτικό - δημιουργικό χρόνο με το παιδί τους.


Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014,
6.30-7.30 το απόγευμα Η ώρα του παραμυθιού Κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη…

Η Χρυσάνθη Αντωνίου αφηγείται παραμύθια πλαισιωμένα με τις νότες του ακορντεόν του Ζωγράφου Σταυρίδη.

Για παιδιά από 6 ετών και πάνω. Με προεγγραφή


Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014,
10.00-12.00 το πρωί “Το πιάτο της υγιεινής διατροφής”  

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού. Ελάτε να μάθουμε πώς πρέπει να είναι κατανεμημένα τα είδη των τροφών «στο πιάτο μας» και ποιες είναι οι «σωστές» ποσότητες τροφίμων  που μπορούμε να καταναλώνουμε.  Όλα τα μικρά και μεγάλα μυστικά της ισορροπημένη διατροφής  που χαρίζει στον οργανισμό μας υγεία και ενέργεια.
Η Θεοδώρα Κουγιουμτζόγλου, τελειόφοιτη του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Α.Τ.Ε.Ι.Θ.  θα βοηθήσει τους μικρούς μας φίλους μέσα από τις εικόνες, τα παιχνίδια και τη συζήτηση  να κατανοήσουν τις σωστές διατροφικές επιλογές της ημέρας.

Θα το παρακολουθήσουν  μαθητές  Δ΄ τάξης Δημοτικού Σχολείου


Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014,
5.30-7.00 το απόγευμα Μ’ ένα παραμύθι όλο κι όλο κατακτώ τον κόσμο όλο!

Ελάτε να γνωρίσουμε κόσμους μαγικούς μέσα από τα βιβλία! Λέσχη φιλαναγνωσίας για παιδιά 7 – 11 ετών θα πραγματοποιείται κάθε δεύτερη Παρασκευή στο χώρο της βιβλιοθήκης μας. Τη Λέσχη θα συντονίζει η φιλόλογος Σταυρούλα Τζιβιτζίδου.   Προσκαλούμε τους μικρούς μας φίλους να γίνουν μέλη της!    

Για παιδιά 7 – 11  ετών. Με προεγγραφή


Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014,
7.00-8.00 το απόγευμα Μύθοι και πραγματικότητα

Κύκλος 7 δραστηριοτήτων με θέματα από την Ελληνική Μυθολογία. Μέσα από αφηγήσεις, παιχνίδια, ζωγραφική, κολάζ και κατασκευές, θα γνωρίσουμε Θεούς και ημίθεους, ήρωες και τέρατα, αδυναμίες θεών και ανθρώπων, πρόσωπα και γεγονότα που συνδέονται.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά 6 έως 12 ετών και θα διαρκέσει από το Νοέμβριο έως το Μάιο.

1η δραστηριότητα: Ο Ποσειδώνας και η Αθηνά μαλώνουν για την Αττική.
 Η ελιά η τιμημένη είναι το δώρο μου, είπε η Αθηνά. Από αυτό το δέντρο θα γεμίσει όλη η Αττική. Ο καρπός του θα σας χορταίνει, το λάδι του θα σας φωτίζει και το κλωνάρι του θα είναι το σύμβολο της Ειρήνης.Γνωρίζουμε τους δύο μεγάλους Θεούς του Ολύμπου, παίζουμε παντομίμα και δημιουργούμε ένα κολάζ με την ελιά την τιμημένη!

Για παιδιά 6 – 12 ετών. Με προεγγραφή


Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014,
6.30-7.30 το απόγευμα Μουσική και Μουσικοί

Γνωρίζουμε Έλληνες αλλά και ξένους μουσικούς και συνθέτες. Παίζουμε μουσική πάνω σε στίχους τραγουδιών και παρέα με τα μουσικά μας όργανα συνοδεύουμε γνωστές συνθέσεις.
Θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας κάποιο μουσικό όργανο, όπως μια μικρή μαράκα ή ένα παιδικό μεταλλόφωνο, καθώς και αγαπημένους σας στίχους τραγουδιών. Με τη νηπιαγωγό Ελένη Παπουλίδου

Για παιδιά 6 – 12 ετών. Με προεγγραφή


ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014,
12.00 το μεσημέρι Συμβουλευτική γονέων μια άμεση βοήθεια στην οικογένεια.

Κύκλος 14 συναντήσεων διαφορετικής θεματολογίας με τη Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας Σοφία Ξυγαλά
Δεύτερη συνάντηση: Οικογενειακές σχέσεις – Σχέσεις ζευγαριού

Με προεγγραφή


Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014,
8.30 το απόγευμα Λέσχη Ανάγνωσης Αστυνομικής Λογοτεχνίας

Θα διαβαστεί το βιβλίο «Η Γοργόνα» / Camilla LagbergΣυντονιστές: Λένα Παπαθανασίου, Τόλης Νικηφόρου
Στόχος της Λέσχης είναι η ουσιαστική γνωριμία με το συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος και τους συγγραφείς που ασχολούνται με αυτό
Προσκαλούμε τους φίλους και τις φίλες που είναι λάτρες της Αστυνομικής λογοτεχνίας να γίνουν μέλη της Λέσχης μας.

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014,
6.00-8:00 το απόγευμα Μοιράζομαι το χόμπι μου και ότι αγαπώ…

«Δημιουργία πλεκτών κοσμημάτων…» Με τη Μαρία Γιαννοπούλου Μαζί με το κέφι, το μεράκι, τη φαντασία και τη καλή διάθεση
θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: Νήματα, τσιγκελάκια, βελονάκια, χάντρες, αλυσιδίτσες, παλιά κοσμήματα που θέλουν ανανέωση. Θα μάθουμε μόνες μας πώς να φτιάχνουμε μοντέρνα, πρωτότυπα, χειροποίητα κοσμήματα με το βελονάκι.

Με προεγγραφή


Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014,
11.00-1.00 το πρωί Φυσικοθεραπεία. Αντιμετωπίστε τον πόνο με φυσικό τρόπο!

Βιωματικό σεμινάριο φυσικοθεραπείας. Αντιμετώπιση πόνου αυχένα – πλάτης με φυσικούς τρόπους. Εκπαιδευτής – Φυσικοθεραπευτής Ελευθέριος Μοζαγιάν
Θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας μία πετσετούλα.

Με προεγγραφή


Τετάρτη 19 & Πέμπτη 20  Νοεμβρίου 2014,
10.00-12.00 το πρωί Μοιράζομαι το χόμπι μου και ότι αγαπώ… «δημιουργώ γούρια με πηλό!»

Με τη Λία Ρατοπούλου Δάρατζη Μαζί με το κέφι, το μεράκι, τη φαντασία και τη καλή διάθεση
θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας:1 πακέτο πηλό λευκό και 1 πακέτο πηλό τερακότα καλής ποιότητας που στεγνώνει μόνο του, 1 κομμάτι χαρτόνι χοντρό μεγέθους Α3, 1 ξυλάκι από σουβλάκι, 1 παλιά πετσέτα, 1 ψαλίδι, 1 πακέτο διαφόρων χρωμάτων τέμπερες, 1 πινέλο μικρό και 1 μεγάλο και 1 σπρέι διάφανο καλλιτεχνίας.

Με προεγγραφή


Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014,
12.00-1.00 το μεσημέρι Συμβουλευτική γονέων μια άμεση βοήθεια στην οικογένεια. 
Κύκλος 14 συναντήσεων διαφορετικής θεματολογίας με τη Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας Σοφία Ξυγαλά
Τρίτη συνάντηση: Οικογενειακές σχέσεις – Σχέσεις γονέων παιδιών

Με προεγγραφή


Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014,
7.00-8.00 Παρέα με το συγγραφέα στη βιβλιοθήκη μου!

Γνωρίζουμε τον συγγραφέα Δημόκριτο Τσουκάπα και τα βιβλία του. Ποια είναι η πανάρχαια αιτία που αναγκάζει τον άνθρωπο να αφανίζεται πάνω στη Γη; Η ανατρεπτική ματιά του συγγραφέα Δημόκριτου Τσουκάπα μας προσφέρει τις απαντήσεις μέσα από τα βιβλία του «Οιδιπόδεια Συμ…πλέγματα» και «Της Τροίας το… κάγκελο». Με άκρατη σάτιρα, λόγο ποιητικό και μεστή φαντασία, οδηγεί τον αναγνώστη στα άγνωστα μονοπάτια των πλέον φημισμένων πολέμων του αρχαίου κόσμου. Τον εμφύλιο σπαραγμό της «Επτάπυλης Θήβας» και τον θρυλικό πόλεμο της Τροίας.

Με προεγγραφή



Η συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προεγγραφή (τηλεφωνική ή με την παρουσία σας). Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας, ενώ θα υπάρξει λίστα αναμονής σε περίπτωση υπεράριθμων εγγραφών.

Δηλώσεις συμμετοχής: Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου ( Νικάνορος 3, Τηλ. 2310 324666)Έναρξη δηλώσεων συμμετοχής στις δραστηριότητες 29/10/2014



Κοινωνικό φροντιστήριο
Κοινωνικό φροντιστήριο λειτουργεί στη βιβλιοθήκη μας, σε συνεργασία με την Εθελοντική Ομάδα Φοιτητών του Α.Π.Θ. για μαθητές Λυκείου που προέρχονται από οικονομικά ασθενή περιβάλλοντα. Για την επιλογή των μαθητών τηρήθηκαν κοινωνικά – οικονομικά κριτήρια ενώ η συμμετοχή είναι δωρεάν
Διεξάγονται τα μαθήματα της Έκθεσης και των Αρχαίων Ελληνικών Θεωρητικής κατεύθυνσης για μαθητές Β΄Λυκείου.

Τα τμήματα έχουν κλείσει.

Μαθαίνουμε σκάκι!
Εργαστήρια εκμάθησης σκακιού για παιδιά και ενήλικες λειτουργούν από τον Οκτώβριο στη βιβλιοθήκη μας, σε συνεργασία με την Σκακιστική Ένωση Θεσσαλονίκης.
Το εργαστήριο του παιδικού τμήματος απευθύνεται σε παιδιά 8-12 ετών, κυρίως αρχαρίων και πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα 4.45-5.45 το απόγευμα και των ενηλίκων σε αρχάριους ανέργους και φοιτητές και πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα 10.30-11.30 το πρωί.

Τα τμήματα έχουν κλείσει.

Μαθαίνουμε Stratego!
Εργαστήρια εκμάθησης stratego για παιδιά θα λειτουργήσουν από τον Νοέμβριο στη βιβλιοθήκη μας, σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Stratego. Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά 8-16 ετών και θα πραγματοποιείται κάθε Πέμπτη 4.00-6.00 το απόγευμα. Πρώτη συνάντηση Πέμπτη 6 Νοεμβρίου.

Το τμήμα έχει κλείσει.

Τι είναι το Stratego; 
Το Stratego είναι επιτραπέζιο παιχνίδι στρατηγικής, ιδιαίτερα δημοφιλές σε πολλές χώρες του κόσμου. Στην παρούσα μορφή του εμφανίστηκε στην Ευρώπη πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο ως ένα παιχνίδι που ονομαζόταν «L'attaque». Το σύγχρονο παιχνίδι κατασκευάστηκε στην Ολλανδία και το 1961 κυκλοφόρησε στις Η.Π.Α. Μέχρι σήμερα έχει φανατικούς οπαδούς όλων των ηλικιών. Θεωρείται μια πρόκληση για την όξυνση του νου, τηνανάπτυξη της δημιουργικότητας και της ψυχολογίας. Εντάσσεται άλλωστε στα Ολυμπιακά αθλήματα μυαλού (Mind games Olympiad).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου