Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Τι τρώνε για πρωινό τα παιδιά του κόσμου;

Φακές, tofu και αγγουράκι τουρσί.


Για να καταγράψει την ποικιλία των πρωινών γευμάτων των παιδιών ανά τον κόσμο, η Hannah Whitaker πρόσφατα επισκέφθηκε οικογένειες σε εφτά χώρες για να φωτογραφίσει τα παιδιά στο πρώτο γεύμα της ημέρας.

Είναι γνωστό πως ό,τι τρώει η γυναίκα όσο είναι έγκυος, περνάει μέσα από το αμνιακό υγρό, στο μωρό. Μετά την γέννα, τα μωρά προτιμούν φαγητά στα οποία ήταν εκτεθειμένα όσο βρίσκονταν στην μήτρα. Παρόλα αυτά, την πρώτη φορά που θα δοκιμάσουν κάτι στο οποίο ήταν συνηθισμένα ως έμβρυα, η γεύση δεν θα τους αρέσει. Εξελικτικά, όσο μεγαλώνουν τα παιδιά, εξοικειώνονται με αυτές τις τροφές. Αυτό σημαίνει πως ένα παιδί μπορεί να φάει οτιδήποτε για πρωινό. Γι’ αυτό τον λόγο, τα παιδιά στις Φιλιππίνες τρώνε ρύζι τηγανιτό με σκόρδο και στην Κίνα, τουρσί tofu χωρίς κανένα –ή σχεδόν κανένα- παράπονο.

Στην μήτρα, το δεκατριών εβδομάδων έμβρυο0 προσλαμβάνει το αμνιακό υγρό πιο εύκολα αν περιέχει ζάχαρη. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν πως η nutella, τα γλυκά δημητριακά, το σοκολατούχο γάλα και το βούτυρο με μέλι είναι τα πιο αγαπητά πρωινά γεύματα των παιδιών. Το να μάθεις ένα παιδί να τρώει για πρωινό φακές και σολομό απαιτεί μια πιο ισχυρή και συντηρητική γαστρονομική κουλτούρα, που αντιστέκεται στην καραμέλα και την σοκολάτα.

Οι Αμερικάνοι δεν έχουν ιδιαίτερη φαντασία στο πρωινό τους. Οι περισσότεροι τρώνε κρύα δημητριακά και δεν ασχολούνται ιδιαίτερα. Άντε να πιουν και μια κούπα καφέ φίλτρου. Τα πράγματα ελάχιστα αλλάζουν όταν στην οικογένεια προστεθεί ένα παιδί. Τότε στο πρωινό τους θα δεις αρκετά μπισκότα, κρουασάν και γενικότερα, ό,τι έχει πολύ ζάχαρη.
Χωρίς δεύτερη κουβέντα, σε όλο τον κόσμο τα παιδιά τρώνε κορνφλέικς και πίνουν σοκολατούχο γάλα. Σε πολλά όμως μέρη του κόσμου θα βρεις στα πρωινά τραπέζια από tofu μέχρι αγγούρια, τηγανιτό κρέας και κέικ από φακές.

Στο Burkina Faso, για παράδειγμα, πολύ συχνά τα παιδιά τρώνε κουάκερ. Στην Ιαπωνία, τρώνε ρύζι και ένα πουρέ σόγιας. Στην Τζαμάικα χόρτα, φυστίκια και καλαμπόκι και στην Νέα Ζηλανδία φρυγανισμένο ψωμί επικαλυμμένο με Vegemite, μια αλμυρή πάστα φτιαγμένη από μαγιά μπύρας. Στην Κίνα τρώνε jook, ένα χυλό ρυζιού που ολοκληρώνεται με τουρσί tofu, τηγανιτό κρέας και αυγά.
Στην Κούβα, την Βραζιλία και γενικότερα στην Λατινική Αμερική δεν είναι σπάνιο να δεις πολύ μικρά παιδιά να πίνουν καφέ με γάλα για πρωινό. Στο Πακιστάν τα παιδιά πίνουν το γάλα τους με Rooh Afza, ένα κόκκινο σιρόπι φτιαγμένο από φρούτα, λουλούδια και βότανα.

Στην Ευρώπη, την Ασία, την Μέση Ανατολή και την Αφρική, το ξινόγαλο είναι ένα από τα πολλά είδη γάλακτος που θα δεις να πίνουν τα παιδιά.




Saki Suzuki, 2 ¾ ετών,Tokyo, Ιαπωνία
Την πρώτη φορά που η Saki έφαγε ζυμωμένη σόγια, ήταν εφτά μηνών. Αμέσως έκανε εμετό. Η μητέρα της, Asaka, σκέφτεται ότι ίσως ήταν εξαιτίας της μυρωδιάς, που παραπέμπει σε σκυλοτροφή. Με το πέρασμα του χρόνου, αυτό έγινε ένα από τα αγαπημένα πιάτα της Saki. Στο πιάτο της έχει λευκό ρύζι, σούπα, σόγια, γλυκό κέικ, αγγουράκι τουρσί, ομελέτα και ψητό σολομό.



Doga Gunce Gursoy, 8 ετών, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
Μέλι και πηχτή κρέμα (kaymak) σε ψωμί είναι το πρωινό της Doga. Το συνοδεύει με ελιές, μαύρες και πράσινες, τηγανιτά αυγά με σουτζούκι (sucuk), βούτυρο, βραστά αυγά, πετιμέζι (pekmez) με ταχίνι, διάφορα είδη τυριών, μαρμελάδες άγριων φρούτων, ντομάτες, αγγούρια, λευκά ραπανάκια και άλλα φρέσκα λαχανικά. Και δεν τελειώνει εκεί. Κόκκινες πιπεριές στην σχάρα, χαλβά με γεύση φουντούκι, γάλα και χυμό πορτοκάλι είναι κάποια ακόμα από αυτά που θα βρεις στο τραπέζι της. Αυτό είναι το τυπικό τουρκικό πρωινό.



Nathanaël Witschi Picard, 6 ετών, Παρίσι, Γαλλία
Όποτε ο Nathanaël μένει στο σπίτι του πατέρα του, τρώει πάντα το ίδιο πρωινό. Ένα ακτινίδιο, ανοιχτή μπαγκέτα με βούτυρο και μαρμελάδα βατόμουρο που φτιάχνουν οι παππούδες του. Το συνοδεύει με δημητριακά με γάλα και φρεσκοστημμένο χυμό πορτοκάλι. Προτιμά κρέπες και ζεστή σοκολάτα αλλά ο πατέρας του, ο Cédric, κάνει πολύ υγιεινή διατροφή. Τα Σαββατοκύριακα, ο Nathanaël τρώει κρουασάν για πρωινό και κάνει επίσης και δικά του γλυκά, ένα πάθος που κληρονόμησε από τον παππού του που ήταν ζαχαροπλάστης.



Emily Kathumba, 7 ετών, Chitedze, Malawi
Η Emily μένει με την γιαγιά της, την Ethel στην Lilongwe, πρωτεύουσα του Malawi. Επειδή η γιαγιά της δουλεύει σε μια οικογένεια όπου μαγειρεύει και καθαρίζει, η πραγματική της οικογένεια ξυπνά στις 6 για να φάνε πρωινό όλοι μαζί. Εδώ, η Emily τρώει phala, φτιαγμένο από καλαμποκάλευρο με σόγια και αλεύρι φιστικιού. Στο τραπέζι της, θα δεις τηγανίτες από καλαμποκάλευρο με κρεμμύδια, σκόρδο και τσίλι, μαζί με βρασμένη γλυκοπατάτα και κολοκύθα. Πίνει ένα σκούρο κόκκινο χυμό από αποξηραμένα άνθη ιβίσκου και ζάχαρη. Η Emily είναι τυχερή. Τα μισά παιδιά στο Malawi είναι χρονίως υποσιτισμένα. Όταν μπορεί, η Emily πίνει γλυκό μαύρο τσάι το πρωί, ένα κοινό ποτό για τα παιδιά του Malawi.



Birta Gudrun Brynjarsdottir, 3 ½ ετών, Reykjavik, Ισλανδία
Κουάκερ μαγειρεμένο σε γάλα ή νερό, μαζί με καστανή ζάχαρη, maple syrup, βούτυρο, φρούτα και ξινό γάλα είναι το πρωινό της Birta. Η Birta πίνει επίσης μια γουλιά μουρουνέλαιο. Τους μήνες που στην Ισλανδία δεν υπάρχει καθόλου ήλιος, τα παιδιά έχουν ανάγκη βιταμίνης D την οποία βρίσκουν στα έλαια των ψαριών. Η μητέρα της Birta, Svana Helgadottir, της έδινε μουρουνέλαιο από έξι μηνών και τώρα δεν παραπονιέται καθόλου. Οι περισσότεροι παιδικοί σταθμοί της Ισλανδίας δίνουν μουρουνέλαιο στα μικρά παιδιά.



Viv Bourdrez, 5 ετών, Άμστερνταμ, Ολλανδία
Για την Viv, το πρωινό της είναι ένα ποτήρι γάλα με ψωμί, ανάλατο βούτυρο και νιφάδες σοκολάτας, βανίλιας ή φρούτων που βγαίνουν σε όλα τα σχήματα και χρώματα. Η Viv είναι μόνο μια από τα εκατομμύρια παιδιά που τρώνε ακριβώς αυτό το πρωινό.



Aricia Domenica Ferreira, 4 ετών, και Hakim Jorge Ferreira Gomes, 2 ετών, São Paulo, Βραζιλία
Η Aricia πίνει σοκολατούχο γάλα και ο αδερφός της καφέ με γάλα. Για πολλούς γονείς στην Βραζιλία, ο καφές είναι κομμάτι του πολιτισμού τους και τους θυμίζει τα παιδικά τους χρόνια. Πολλοί επίσης πιστεύουν ότι ο καφές παρέχει βιταμίνες και αντιοξειδωτικά και ότι με μια δόση καφέ στο γάλα των παιδιών, αυτό τα βοηθά στην συγκέντρωση στο σχολείο. «Μπορώ να καταλάβω την αλλαγή στην διάθεσή του» λέει ο πατέρας του Hakim. Και τα δύο αδέρφια τρώνε ζαμπόν, τυρί και ψωμί με βούτυρο.



Phillip Kamtengo, 4 ετών, και Shelleen Kamtengo, 4 ετών, Chitedze, Malawi
Ο Philip και η δίδυμη αδερφή του, Shelleen, ξεκινούν την μέρα τους με γλυκό καλαμποκόψωμο (chikondamoyo), το οποίο, η γιαγιά τους, Dorothy Madise, μαγειρεύει σε κατσαρόλα αλουμινίου πάνω από μια φωτιά. Το πρωινό για τα δίδυμα Kamtengo και τα μεγαλύτερα αδέρφια τους, περιλαμβάνει επίσης, βραστές πατάτες, και μαύρο τσάι με δυο κουταλιές ζάχαρη.



Koki Hayashi, 4 ετών, Tokyo, Ιαπωνία
Αν ο Koki και ο μεγαλύτερος αδερφός του, καλούνταν να επιλέξουν, θα προτιμούσαν ένα πρωινό αμερικανικού τύπου. Περιστασιακά, η μητέρα τους, Fumi, τους επιτρέπει να τρώνε κρύα δημητριακά και ντόνατς, αλλά θέλει τα παιδιά της να μεγαλώσουν γνωρίζοντας τι σημαίνει να τρώνε γιαπωνέζικο φαγητό. Εδώ, ο Koki, τρώει πράσινες πιπεριές με τηγανιτό ψάρι, σάλτσα σόγιας και σουσάμι. Στο τραπέζι τους θα βρεις και ωμό αυγό με σάλτσα σόγιας χυμένο σε καυτό ρύζι, λωτό με ρίζες και καρότα σωτέ με σουσαμέλαιο, σάλτσα σόγιας και σταφύλια, αχλάδι και γάλα.



Oyku Ozarslan, 9 ετών, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
Η βάση του πρωινού για την Oyku, μαθήτρια τετάρτης δημοτικού, είναι το μαύρο ψωμί. Βάζει στο ψωμί πράσινες και μαύρες ελιές, nutella, κομμένη σε φέτες ντομάτα, βραστό αυγό, μαρμελάδα φράουλα, βούτυρο με μέλι και ποικιλία τουρκικών τυριών. Ανάμεσά στα τυριά αυτά, θα δεις το ezine peyniri, ένα τυρί τύπου φέτα, το eski kasar, ένα τυρί από αγελαδινό γάλα ωρίμανσης και tulum peyniri, μια ποικιλία από τυρί φτιαγμένο από γάλα κατσίκας που ωριμάζει σε δέρμα κατσίκας.



Tiago Bueno Young, 3 ετών, São Paulo, Βραζιλία
Στον Tiago αρέσει το σοκολατούχο γάλα και συχνά ξυπνάει ζητώντας το ακόμα και όταν είναι 7 το πρωί και η μαμά του, η Fabiana πρέπει να πάει για δουλειά και αυτός πρέπει να ξυπνήσει να πάει στο νηπιαγωγείο. Κρύα δημητριακά είναι το αγαπημένο του πρωινό. Εδώ ο Tiago, κάθεται πριν του σερβιριστούν κορνφλέικς, κέικ μπάνανας και ψωμάκι bisnaguinha, ένα γλυκό άσπρο ψωμί πολύ δημοφιλές στα παιδιά της Βραζιλίας, σερβιρισμένο με ελαφρύ cream cheese που λέγεται requeijão.



πηγή: grekamag.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου