Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2016

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

Το πρόγραμμα για τις εκδηλώσεις παιδιών και ενηλίκων για το μήνα Μάρτιο  από την Περιφερειακή βιβλιοθήκη της Χαριλάου ΘεσσαλονίκηςΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Τρίτη 1 Μαρτίου 2016, 6.30 το απόγευμα

Ιστορίες με Θεούς και ανθρώπους
Μύθοι, ιστορίες και παραμύθια γεννιούνται, ξυπνούν και ανασταίνονται, στα στόματα των παραμυθάδων και ταξιδεύουν τις ψυχές εκείνων που τα ακούν στα δαιδαλώδη μονοπάτια της φαντασίας. Κύκλος δραστηριοτήτων για παιδιά ηλικίας 6 – 10 ετών, με θέματα από την Ελληνική Μυθολογία.
Οι παραμυθούδες Ζωή Καραγεωργίου και Ρία Φελεκίδου επιμελούνται το πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει αφηγήσεις, δράσεις και παιχνίδια, πραγματοποιείται μία φορά το μήνα και θα διαρκέσει έως και το Μάιο 2016.
5η συνάντηση

Με προεγγραφή έως 15 παιδιάΔευτέρα 7 Μαρτίου 2016, 6.30 το απόγευμα

Μύθοι και πραγματικότητα…
Συνεχίζεται ο επιτυχημένος κύκλος δραστηριοτήτων με θέματα από την Ελληνική Μυθολογία.
Μέσα από αφηγήσεις, παιχνίδια, ζωγραφική, κολάζ και κατασκευές, τα παιδιά γνωρίζουν Θεούς και ημίθεους, ήρωες και τέρατα, αδυναμίες θεών και ανθρώπων, πρόσωπα και γεγονότα που συνδέονται.
Αφήγηση  Χρυσάνθη Αντωνίου.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά 6 έως 12 ετών και θα διαρκέσει έως και το Μάιο 2016. Πραγματοποιείται μία φορά το μήνα στις 6.30 το απόγευμα και έχει διάρκεια μίας ώρας.
6η συνάντηση: Άρτεμις και Απόλλων

Με προεγγραφή έως 15 παιδιάΤρίτη 8 Μαρτίου 2016, 6.30 το απόγευμα

Μικροί αρχιτέκτονες…
Εργαστήρι 4 συναντήσεων που απευθύνεται στους μικρούς μας φίλους και έχει στόχο να μυηθούν τα παιδιά στις τεχνικές του αρχιτεκτονικού σχεδίου, να γνωρίσουν την επιστήμη της αρχιτεκτονικής, καθώς και μεγάλα αρχιτεκτονικά έργα παγκοσμίου φήμης.
Με τον αρχιτέκτονα Ζάχι Αλ Σααγιάχ.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά από 10 ετών και πάνω και θα διαρκέσει έως και το Μάρτιο 2016. Πραγματοποιείται μία φορά το μήνα στις 6.30 το απόγευμα και έχει διάρκεια μιας ώρας.
Θα χρειαστεί τα παιδιά να έχουν μαζί τους: Μπλοκ σχεδίου απλό, 1 μολύβι Hb, χάρακα και σβήστρα.
4η συνάντηση: Βασικές αρχές σχεδίου – αξονομετρικό

Με προεγγραφή έως 10 παιδιά


Τετάρτη 9 & 23 Μαρτίου 2016, 5.00 – 6.00 το απόγευμα

Ο παραμυθένιος κόσμος των Αγγλικών
Δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας, με αφηγήσεις ιστοριών στην αγγλική γλώσσα. Το πρόγραμμα διεξάγεται με διαδραστικό τρόπο και στόχο έχει να ενθαρρύνει τα πρώτα βήματα των παιδιών, να τα φέρει σε επαφή με την αγγλική γλώσσα, να τη γνωρίσουν και να την αγαπήσουν.
Υπεύθυνοι του προγράμματος είναι οι καθηγητές της Αγγλικής γλώσσας Γεωργία Ψαρρά και Γεώργιος Ραπτόπουλος

Για παιδιά ηλικίας 5 – 7 ετών. Με προεγγραφή έως 12 παιδιάΠέμπτη 10 Μαρτίου 2016, 6.30 το απόγευμα

Αγαπημένες Αποκριάτικες ιστορίες!
Διαβάζουμε το βιβλίο της Ζωρζ Σαρή «Ο Αρλεκίνος», μαθαίνουμε από πού πήρε το όνομα η αγαπημένη και πασίγνωστη αποκριάτικη στολή, μιλάμε για τη δύναμη της φαντασίας, της αγάπης, της αισιόδοξης στάσης απέναντι στη ζωή... και φτιάχνουμε παρέα το δικό μας χαριτωμένο Αρλεκίνο με την τεχνική του κολλάζ, τη μάσκα και το καπέλο του!
Με τη νηπιαγωγό Ελένη Παπουλίδου
Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: Υπολείμματα από χαρτόνι κανσόν και κόλες γλασέ σε διάφορα χρώματα.

Για παιδιά από 5 ετών και πάνω. Με προεγγραφή μέχρι 12 παιδιά.Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016, 6.30 το απόγευμα

Μια φορά και έναν καιρό στη Θεσσαλονίκη… για να νοσταλγούν οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι!
Οδοιπορικό στα μνημεία, στους ναούς, στις αγορές, στους δρόμους και στις πλατείες της παλιάς Θεσσαλονίκης.
Κύκλος 8 δραστηριοτήτων που απευθύνεται στους μικρούς μας φίλους και έχει στόχο να γνωρίσουν τα παιδιά την ιστορία και τη ζωή της πόλη τους σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και να αναδείξει τη διαχρονική χρήση ορισμένων μνημείων της, μέσα από αφηγήσεις, φωτογραφίες, προβολές, συζητήσεις, παιχνίδια, κολάζ και ζωγραφική.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά από 7 ετών και πάνω και θα διαρκέσει έως και το Μάιο 2016. Πραγματοποιείται μία φορά το μήνα στις 6.30 το απόγευμα και έχει διάρκεια μιας ώρας.
6η συνάντηση: Η κοινωνική ζωή και τα επαγγέλματα στην παλιά Θεσσαλονίκη

Με προεγγραφή έως 15 παιδιάΤρίτη 15 Μαρτίου 2016, 6.30 το απόγευμα

Παρέα με τη συγγραφέα στη βιβλιοθήκη
Η συγγραφέας Χριστίνα Βασιλάκου αφηγείται την ιστορία «Τόνυ το πήλινο ψαράκι».
Ο Τόνυ είναι ένα πήλινο ψαράκι. Η έντονη επιθυμία του να κολυμπήσει με τα ψάρια της θάλασσας τα αληθινά, θα τον οδηγήσει σε μια μεγάλη περιπέτεια. Το ταξίδι στον άγνωστο κόσμο του βυθού, είναι σαγηνευτικό, αλλά κρύβει και κινδύνους. Τα τραγούδια του και ένας αναπάντεχος φίλος, θα τον στηρίξουν σ' αυτό το δύσκολο και συνάμα όμορφο ταξίδι. Γεμάτος πλούσια δώρα, που θα μας χαρίσει απλόχερα, θα φτάσει εκεί όπου όλα μεταμορφώνονται μαγικά.

Για παιδιά 5-8 ετών. Με προεγγραφή έως 15 παιδιά


Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016, 6.30 το απόγευμα

Μουσική και παραμύθια!
Το παραμύθι «Ένα συννεφάκι διαδηλώνει» της Λίτσας Παναγιωτοπούλου, ζωντανεύει στη Βιβλιοθήκη μέσα από τη μουσική και την αφήγηση.
Με τη βοήθεια των νηπιαγωγών Ελπίδα Μποσταντζή και Ασημίνα Πασχάλη μαθαίνουμε για την αξία της περιβαλλοντικής συνείδησης μέσα από μια σύννεφο – περιπέτεια.

Για παιδιά ηλικίας από 6 ετών. Με προεγγραφή έως 12 παιδιάΤρίτη 22 Μαρτίου 2016, 6.30 το απόγευμα

Με το μωρό μου στη Βιβλιοθήκη ζωγραφίζουμε τον δικό μας μικρό Ερμή!
Διαβάζουμε το βιβλίο «Ο μικρός Ερμής» του Ευγένιου Τριβιζά και ζωγραφίζουμε το δικό μας μικρό Ερμή!
Η «μωρολέσχη» μας είναι ένας κύκλος δραστηριοτήτων που συνεχίζεται για 4η χρονιά και απευθύνεται σε νήπια 2,5 - 4,5 ετών και τους γονείς τους. Πραγματοποιείται μία φορά το μήνα στις 6.30 το απόγευμα, στη ζεστή παιδική γωνιά της βιβλιοθήκης.
Στόχο έχει να μάθουμε στα παιδιά μας, από την τρυφερή ηλικία να αγαπούν το βιβλίο και το διάβασμα και να χρησιμοποιούν το χώρο της βιβλιοθήκης. Η δράση περιλαμβάνει αφήγηση παραμυθιού και μία μικρή κατασκευή όπου οι γονείς συμμετέχουν ενεργά.
Θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας τις δικές σας χρωματιστές ξυλομπογιές.

Mε προεγγραφή μόνο με την παρουσία σας στη βιβλιοθήκη, έως 10 παιδιά με τους γονείς τους.Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016, 6.30 το απόγευμα

Η ώρα του παραμυθιού – Αγαπημένα λαϊκά παραμύθια!
Η Χρυσάνθη Αντωνίου αφηγείται λαϊκά παραμύθια πλαισιωμένα με τις νότες του ακορντεόν του Ζωγράφου Σταυρίδη.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά από 5 ετών και πάνω, στηρίζεται στην προφορική αφήγηση παραμυθιών και στόχο έχει την ψυχαγωγία των μικρών μας φίλων, την καλλιέργεια της φαντασίας τους και την ενίσχυση της κριτικής τους σκέψης.

Με προεγγραφή έως 20 παιδιά
           
Εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές σχολείωνΤετάρτη 2, 16 Μαρτίου 2016, 10.00 – 11.00 το πρωί

Ρεύματα και ζωγράφοι: από την Αφροδίτη του Botticelli ως τον Elvis Presley του Warhol. Μια ζωγραφική περιπέτεια
Συνεχίζεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ρεύματα και ζωγράφοι: από την Αφροδίτη του Botticelli ως τον Elvis Presley του Warhol. Μια ζωγραφική περιπέτεια», που ξεκίνησε το Φεβρουάριο, απευθύνεται σε μαθητές της Ε’ και Στ’ Δημοτικού και το παρουσιάζει η εκπαιδευτικός Ειρήνη Σκούντζου.
Μέσα από 9 συνολικά παρουσιάσεις διάρκειας 1 ώρας η κάθε μία, σε μορφή Power Point,  θα προσπαθήσουμε να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις των παιδιών αναφορικά με τα ρεύματα ζωγραφικής και των κυριότερων εκπροσώπων από κάθε ρεύμα, από την Αναγέννηση ως την Οπ Αρτ.
Η 4η παρουσίαση περιλαμβάνει τα ρεύματα του Ρεαλισμού και του Νατουραλισμού
Η 5η παρουσίαση περιλαμβάνει τα ρεύματα του Ιμπρεσιονισμού και του Μετα-ιμπρεσιονισμούΔευτέρα 21 Μαρτίου 2016, 11.00 – 12.00 το πρωί

Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης!
«Ιδεόγραμμα – Σχηματική ποίηση»
Οι μαθητές γνωρίζουν την ποιήτρια Μελίτα Τόκα – Καραχάλιου, μαθαίνουν τι είναι η Σχηματική ποίηση και γράφουν Ιδεογράμματα.


Για μαθητές  των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣΔευτέρα 7 Μαρτίου 2016, 8.30 το απόγευμα

Οι ποιητές της Θεσσαλονίκης κατά τον 20ο αιώνα ως τις μέρες μας
Κύκλος εκδηλώσεων για μια αρχική γνωριμία με τους ποιητές της Θεσσαλονίκης.
Οι εκδηλώσεις με ομιλητή τον ποιητή και πεζογράφο Τόλη Νικηφόρου και συντονίστρια τη χημικό Αγγελική Φατίση περιλαμβάνουν μια σύντομη παρουσίαση των κυριότερων εκπροσώπων της κάθε ποιητικής γενιάς με ανάγνωση ποιημάτων τους από τον ομιλητή, τους ηθοποιούς Ιωάννα Λιούτσια και Τάσο Παπαναστασίου και τον αρχαιολόγο Δρ. Νικόλαο Παππά.
Τις εκδηλώσεις πλαισιώνουν μουσικά video με φωτογραφίες των ποιητών, καθώς και των γεγονότων που σημάδεψαν την κάθε εποχή.
Τα video επιμελείται η Αγγελική Φατίση.
Η διάρκεια των εκδηλώσεων κυμαίνεται από μία έως μιάμιση ώρα μαζί με τα μουσικά διαλείμματα. Ακολουθεί συζήτηση με το κοινό.
9η εκδήλωση - τελευταία : Νεότεροι ποιητές της Θεσσαλονίκης  Β΄ Μέρος

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινόΤετάρτη 16, 23, 30 Μαρτίου 2016, 6.30 το απόγευμα

Θέματα λογοτεχνίας
Κύκλος δωρεάν «Διαδραστικών Σεμιναρίων Λογοτεχνίας»  σε συνεργασία με τον Κυριάκο Χαλκόπουλο, πτυχιούχο της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Essex.
Τα μαθήματα που απευθύνονται σε ενήλικες, θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη 6.30 – 8.00 το απόγευμα και θα έχουν διάρκεια 6 εβδομάδων.
Στις έξι συναντήσεις του προγράμματος πρόκειται να παρουσιαστούν στοιχεία από το έργο και τη ζωή τριών σημαντικών λογοτεχνών του 20ου αιώνα, του Κάφκα, του Μπόρχες και του Πεσσόα. Το υλικό του προγράμματος περιλαμβάνει έντυπη παρουσίαση των συγγραφέων, καθώς και μια σειρά σύντομων δοκιμίων με θέμα ορισμένα από τα πιο γνωστά τους έργα όπως Η Μεταμόρφωση, Το σπίτι του Αστερίου, Το βιβλίο της Ανησυχίας και άλλα. Ένα συνολικότερο θέμα του προγράμματος είναι η αξία της ανάγνωσης, αφού διαβάζοντας ανακαλύπτει κανείς δικές του σκέψεις που κρύφτηκαν βαθιά, και με την κατάλληλη αφορμή από το κείμενο ενός άλλου μπορούν να τραβηχτούν στην επιφάνεια...Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016, 6.00 το απόγευμα

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Ψυχολογίας
Συνεχίζεται το πρόγραμμα των εκπαιδευτικών σεμιναρίων ψυχολογίας 3 μηνιαίων συναντήσεων διάρκειας 2 ωρών με τις ψυχολόγους Νταφούλη Μαίρη και Σκούφα Λήδα, που ξεκίνησε το Φεβρουάριο.
2η συνάντηση : Διαχείριση άγχους.

Με προεγγραφή έως 25 άτομαΠέμπτη 24 Μαρτίου 2016, 11.00 το πρωί

Μοιράζομαι το χόμπι μου και ότι αγαπώ… «Φτιάχνουμε τις δικές μας χειροποίητες λαμπάδες!»
Με την καλλιτεχνική δημιουργό Λία Ρατοπούλου Δάρατζη
Μαζί με το κέφι, το μεράκι, τη φαντασία και τη καλή διάθεση θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας:
Κεριά ότι χρώμα θέλετε
Νήμα ποντικοουράς ότι χρώμα θέλετε
Διάφορα στολίδι – κορδέλες
3 μέτρα χασαπόχαρτο

Με προεγγραφή έως 12 άτομα

Πραγματοποιούνται επίσης 2 Λέσχες Ανάγνωσης:

Λέσχη Ανάγνωσης Αστυνομικής Λογοτεχνίας όπου οι συναντήσεις πραγματοποιούνται μια φορά κάθε πρώτη Τετάρτη του μήνα στις 8.30 το βράδυ και στόχο έχει την ουσιαστική γνωριμία με το συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος και τους συγγραφείς που ασχολούνται με αυτό. Τη Λέσχη συντονίζει η χημικός Αγγελική Φατίση και ο ποιητής Τόλης Νικηφόρου.
Την Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016, θα διαβάσουμε, θα αναλύσουμε και θα συζητήσουμε το βιβλίο του Georges Simenon «Ο άνθρωπος που έβλεπε τα τρένα να περνούν»

Λέσχη Ανάγνωσης Ελληνικής και Ξένης Πεζογραφίας όπου οι συναντήσεις πραγματοποιούνται μια φορά κάθε δεύτερη Τετάρτη του μήνα στις 8.30 το βράδυ.
Στη Λογοτεχνική Λέσχη Ανάγνωσης κουβεντιάζουμε στο «στρογγυλό τραπέζι» της βιβλιοθήκης για ελληνική και ξένη πεζογραφία. Τη Λέσχη συντονίζει η χημικός Αγγελική Φατίση.
Την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016, θα διαβάσουμε, θα αναλύσουμε και θα συζητήσουμε το βιβλίο του Παναγιώτη Γούτα «Τζαζ, παθήσεις και άλλα τινά». Καλεσμένος ο συγγραφέας του βιβλίου Παναγιώτης Γούτας. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν μουσικά video τα οποία επιμελείται η συν;τονίστρια της Λέσχης Αγγελική Φατίση.Παρακαλούνται όλοι οι συμμετέχοντες να ενημερώνουν σε περίπτωση ακύρωσης.

Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προεγγραφή. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας, ενώ θα υπάρξει λίστα αναμονής σε περίπτωση υπεράριθμων εγγραφών.

Δηλώσεις συμμετοχής: 
Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου (Νικάνορος 3, τηλ. 2310324666).

Έναρξη εγγραφών για συμμετοχή στις δραστηριότητες:  25 /2/2016

Η Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου είναι μέλος του Δικτύου Βιβλιοθηκών του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου
Νικάνορος 3
Τηλ. 2310 324666
E mail: bibxarilaou@hotmail.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Υιοθέτησε ένα αδέσποτο!