Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ


Παιχνίδια του Φθινοπώρου!

Έρχονται οι κροκόδειλοι!

Αριθμός παικτών: Από δυο έως δέκα
Τι θα χρειαστείτε: Μια κιμωλία

1. Σχεδιάστε με την κιμωλία έναν πολύ μεγάλο κύκλο στο έδαφος και σταθείτε όλοι γύρω του.
2. Λίγο μακρύτερα από τον κύκλο σχεδιάστε ένα σπίτι.
3. Ορίστε με κλήρο έναν παίκτη που θα κάνει τον κροκόδειλο και θα είναι ο αρχηγός του παιχνιδιού. Ο παίκτης αυτός θα πρέπει να σταθεί στο κέντρο του κύκλου. Μόλις ο κροκόδειλος πει «Όλοι στη λίμνη!» πρέπει να μπείτε όλοι μέσα στον κύκλο. Μόλις ο κροκόδειλος πει «Όλοι στην ξηρά!» πρέπει να βγείτε όλοι από τον κύκλο.
4. Εάν ένας παίκτης μπερδευτεί και κάνει λάθος, θα πρέπει από εκείνη τη στιγμή να συμμετέχει στο παιχνίδι παίζοντας σε θέση συσπείρωσης (κάνοντας το «βατραχάκι»)
5. Μόλις ο κροκόδειλος πει «Τρέξτε γιατί έρχονται οι κροκόδειλοι!» θα πρέπει να τρέξετε προς το σπίτι. Όσοι βρίσκονται σε θέση συσπείρωσης μπορούν να σηκωθούν και να αρχίσουν να τρέχουν. Ο κροκόδειλος τους κυνηγάει όλους.
6.
Ο πρώτος παίκτης που θα πιάσει ο κροκόδειλος θα γίνει ο αρχηγός του παιχνιδιού του επόμενου γύρου.


Το ημερολόγιο
Αριθμός παικτών: Δυο ή τρεις
Τι θα χρειαστείτε: Μια σελίδα οποιουδήποτε μήνα του ημερολογίου, ένα ζάρι, χαρτάκια ή πούλια σε τρία χρώματα (ένα χρώμα για κάθε παίκτη- κίτρινο για τον ήλιο, άσπρο για τη βροχή, γαλάζιο για το σύννεφο)
1. Ορίστε ποιος παίκτης θα είναι ο ήλιος, ποιος η βροχή και ποιος το σύννεφο, και μοιράστε τα χαρτάκια ανά χρώμα.
2. Ορίστε με κλήρο τη σειρά με την οποία θα παίξει ο κάθε παίκτης.
3. Αρχίστε με το κουτάκι που δείχνει την πρώτη ημέρα του μήνα. Ο πρώτος παίκτης ρίχνει το ζάρι. Εάν φέρει 4, 5 ή 6, καλύπτει το κουτάκι του ημερολογίου με ένα χαρτάκι του χρώματός του και ρίχνει και πάλι το ζάρι.
4. Εάν φέρει 1, 2 ή 3, χάνει τη σειρά του και συνεχίζει ο επόμενος παίκτης.
5. Ποιος θα καλύψει τα περισσότερα κουτάκια; Τι καιρό θα κάνει αυτόν τον μήνα; Θα βρέχει πολύ, θα έχει συννεφιά ή θα έχει πολύ ήλιο;
Στην αγορά υπάρχουν ζάρια χωρίς αριθμούς. Μπορείτε, λοιπόν, να κολλήσετε στις πλευρές ενός τέτοιου ζαριού χαρτάκια σε διάφορα χρώματα. Οι δυο πλευρές να είναι κόκκινες, οι τρεις να είναι πράσινες και η τελευταία άσπρη. Όταν ο παίκτης φέρει πράσινο, τότε βάζει το δικό του χρώμα, όταν φέρει κόκκινο, χάνει τη σειρά του, ενώ, όταν φέρει άσπρο, κάνει παντομίμα και οι άλλοι καλούνται να μαντέψουν τι παριστάνει.

Μπάσκετ με ομπρέλα
Αριθμός παικτών: Από δυο και πάνω
Τι θα χρειαστείτε: Μια ομπρέλα και μια μπάλα
1. Ανοίξτε την ομπρέλα και τοποθετήστε την ανοιχτή προς τα πάνω.
2. Χαράξτε στο έδαφος μια γραμμή σε απόσταση δυο περίπου μέτρων από την ομπρέλα.
3. Κάθε παίκτης, με τη σειρά, πετάει την μπάλα στο έδαφος, με σκοπό να την κάνει να αναπηδήσει και να μπει στην ομπρέλα.
4. Νικητής είναι αυτός που θα καταφέρει να βάλει την μπάλα μες στην ομπρέλα τις περισσότερες φορές.
Εάν θέλετε να παίξετε μέσα στο σπίτι, μπορείτε αντί για μπάλα να χρησιμοποιήσετε μια κάλτσα τυλιγμένη σαν μπάλα. Επειδή, όμως, η μπάλα αυτή δεν αναπηδά, θα πρέπει να σημαδεύετε και να τη ρίχνετε κατευθείαν μέσα στην ομπρέλα, σαν να παίζετε μπάσκετ.

Σύννεφα βροχής
Αριθμός παικτών: Από δυο και πάνω
Τι θα χρειαστείτε: Ένα ποτήρι, ένα δίσκο από χαρτόνι χωρισμένο σε έξι ίσα μέρη (με διαφορετικό χρώμα το καθένα), ένα ζάρι με χρωματιστά αυτοκόλλητα (στα ίδια χρώματα με αυτά του δίσκου), διάφορα μικροαντικείμενα.
Τοποθετήστε τον χαρτονένιο δίσκο επάνω στο ποτήρι και χρωματίστε τον. Ο δίσκος παριστάνει ένα σύννεφο στον ουρανό. Όταν γεμίσει με πολλές σταγόνες νερού, θα αρχίσει να βρέχει. Αφήστε όλα τα αντικείμενα στο τραπέζι δίπλα στο ποτήρι.
1. Κάθε παίκτης, με τη σειρά, ρίχνει το ζάρι. Όποιο χρώμα φέρει, παίρνει ένα αντικείμενο του ίδιου χρώματος και το τοποθετεί στο αντίστοιχο τμήμα του δίσκου.
2. Πόσες «σταγόνες» μπορείτε να βάλετε μέσα στο «σύννεφο» πριν αρχίσει να βρέχει; Ο παίκτης που θα βάλει τις περισσότερες είναι ο βροχοποιός!
Όταν παίζουμε ένα παιχνίδι που αναπαριστά την πραγματικότητα, μας προσφέρεται η ευκαιρία να μιλήσουμε στα παιδιά για τα διάφορα φυσικά φαινόμενα. Τι είναι τα σύννεφα; Πώς δημιουργείται η βροχή; Πού καταλήγει το νερό της βροχής; Ποιος είναι ο κύκλος του νερού;

Ένας κύκλος γεμάτος φύλλα
Αριθμός παικτών: Πάνω από δυο
Τι θα χρειαστείτε: Μια χαμηλή καρέκλα. Μια κιμωλία, μερικά φύλλα.
Σχεδιάστε έναν κύκλο στο έδαφος. Κοντά στον κύκλο τοποθετήστε την καρέκλα.
1. Συγκεντρώστε πέντε φύλλα για κάθε παίκτη.
2. Ένας από τους παίκτες πρέπει να ανέβει όρθιος επάνω στην καρέκλα και με το χέρι του σηκωμένο ψηλά να αφήσει να του πέσουν ένα- ένα τα φύλλα.
3. Τα φύλλα που θα πέσουν στο εσωτερικό του κύκλου ανήκουν στον παίκτη που τα έριξε.
4. Ύστερα από πέντε γύρους πόσα φύλλα έχει ο κάθε παίκτης;
Εάν δε θέλετε να σχεδιάσετε έναν κύκλο στο έδαφος, μπορείτε να παίξετε το παιχνίδι διαφορετικά: κάθε παίκτης μπορεί απλώς να κρατήσει τα φύλλα που πέφτουν με την «καλή» πλευρά προς τα πάνω. Με αυτήν την ευκαιρία μπορούμε να μιλήσουμε στα παιδιά για τα μέρη και τις πλευρές ενός φύλλου.

Νερο-λακκούβες!
Αριθμός παικτών: Πάνω από δυο
Τι θα χρειαστείτε: Μερικές νερολακκούβες και γαλότσες.
1. Διαλέξτε με κλήρο τον παίκτη που θα τα «φυλάει». Αυτός αρχίζει να μετρά αργά μέχρι το πέντε.
2. Οι άλλοι παίκτες τρέχουν να του σταθούν λίγο μακρύτερα για να αρχίσει το κυνηγητό.
3. Μόλις τελειώσει το μέτρημα, ο παίκτης αρχίζει να κυνηγάει τους άλλους. Όποιον πιάσει, αυτός και θα τα ¨φυλάει» στη συνέχεια.
4. Μπορεί όμως κάποιος να γλιτώσει, εάν πηδήξει μέσα σε μια νερολακκούβα και φωνάξει: «Νερολακκούβα!»- ο κυνηγός δεν επιτρέπεται να πιάσει τον παίκτη που στέκεται μέσα σε νερολακκούβα. Όταν ο κυνηγός στραφεί να κυνηγήσει κάποιον άλλον, μπορείτε να βγείτε από τη νερολακκούβα και να συμμετέχετε πάλι στο κυνηγητό.
5. Το παιχνίδι τελειώνει όταν όλοι οι παίκτες κουραστούν από το κυνηγητό.
Το πρόβλημα που υπάρχει στα πρώτα παιχνίδια κυνηγητού είναι ότι ενδέχεται τα παιδιά να μην έχουν καταλάβει ότι το θέμα είναι να μην τα πιάσει ο κυνηγός. Έτσι πολλές φορές κάθονται να τα πιάσουν για να γίνουν εκείνοι κυνηγοί. Ελέγξτε, λοιπόν, αν τα παιδιά έχουν καταλάβει τους κανόνες του παιχνιδιού. Καλύτερα να ξεκινήστε αυτό το είδος παιχνιδιού, δοκιμαστικά στην αρχή, με δυο μόνο παίκτες, έτσι ώστε να κυνηγιούνται εναλλάξ.
Το παιχνίδι με τις νερολακκούβες είναι ιδανικό για την περίπτωση που θα βγάλετε τα παιδιά βόλτα στην ύπαιθρο.

Παίζουμε βόλους;
Αριθμός παικτών: Από ένας έως πέντε
Τι θα χρειαστείτε: Ρολά από χαρτόνι σε διαφορετικά μεγέθη, φουντούκια ή άλλους στρογγυλούς ξηρούς καρπούς ή βόλους.
Ανοίξτε μια λακουβίτσα στο έδαφος. Χαράξτε μια γραμμή αφετηρίας. Πάρτε ο καθένας από ένα φουντούκι κι από ένα ρολό. Ορίστε τη σειρά με την οποία θα παίξετε.
1. Διαλέξτε ένα ρολό και τοποθετήστε το έτσι ώστε μια από τις άκρες του να ακουμπά λίγο στο έδαφος. Ρίξτε το φουντούκι μέσα στο ρολό από το επάνω άνοιγμά του.
2. Τώρα τοποθετήστε το ρολό στο σημείο όπου σταμάτησε το φουντούκι που κύλησε από την άκρη του. Πάρτε το φουντούκι και αφήστε το να πέσει και πάλι με τον ίδιο τρόπο.
3. Πόσους γύρους θα χρειαστείτε μέχρι να πέσει το φουντούκι σας στη λακκούβα; Ποιος μπορεί να τα καταφέρει σε λιγότερο χρόνο;
Αφού χρησιμοποιείτε ρολά διαφόρων μεγεθών, μπορείτε εύκολα να διαπιστώσετε με ποιο από αυτά τα φουντούκια πηγαίνουν πιο μακριά. Με ποιο ρολό παίζετε καλύτερα;
Εάν παίζετε στο σπίτι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα χαλί και να ορίσετε τη γραμμή τερματισμού με κάποιο αντικείμενο που έχει τοποθετηθεί ως όριο της γραμμής τερματισμού.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου