Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Η ΓΡΙΟΥΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙ ΤΗΣ

Ένα παραδοσιακό παραμύθι

Πολλά χρόνια πριν , μια ηλικιωμένη γυναίκα βρήκε ένα νόμισμα και πήγε στην αγορά να αγοράσει ένα γουρούνι. Στον δρόμο του γυρισμού για το σπίτι της , το γουρουνάκι προχωρούσε ευχαριστημένο δίπλα της. Όταν όμως είχαν σχεδόν φτάσει , βρήκαν ένα φράχτη που τον γουρουνάκι δεν μπορούσε να πηδήξει. Έτσι η γριούλα προχώρησε λίγο παραπέρα. Συνάντησε ένα σκύλο και είπε , "Σκύλε ! Σκύλε ! Δάγκωσε το γουρουνάκι.
Το γουρουνάκι δεν μπορεί να πηδήξει τον φράχτη και δεν θα γυρίσω σπίτι απόψε". Αλλά το σκυλί δεν το έκανε. Έτσι η γριούλα προχώρησε λίγο παραπέρα. Συνάντησε μια φωτιά και είπε , " Φωτιά ! Φωτιά ! Κάψε τη βέργα. Η βέργα δεν χτυπάει το σκυλί , το σκυλί δεν δαγκώνει το γουρούνι και το γουρούνι δεν πηδάει το φράχτη και έτσι δεν μπορώ να γυρίσω σπίτι απόψε". Αλλά η φωτιά δε το έκανε.
Έτσι η γριούλα προχώρησε λίγο παραπέρα. Συνάντησε λίγο νερό και είπε , " Νερό ! Νερό ! Σβήσε τη φωτιά, Η φωτιά δεν καίει τη βέργα , η βέργα δε χτυπάει το σκυλί , το σκυλί δε δαγκώνει το γουρούνι και το γουρούνι δεν πηδάει το φράχτη κι έτσι δεν μπορώ να γυρίσω σπίτι απόψε ". Αλλά το νερό δε το έκανε. Έτσι η γριούλα προχώρησε λίγο παραπέρα. Συνάντησε ένα άλογο και είπε , " Άλογο ! Άλογο ! Πιες το νερό. Το νερό δε σβήνει τη φωτιά , η φωτιά δε καίει τη βέργα , η βέργα δε χτυπάει το σκυλί , το σκυλί δε δαγκώνει το γουρούνι και το γουρούνι δεν πηδάει το φράχτη και έτσι δεν μπορώ να γυρίσω σπίτι απόψε ". Αλλά το άλογο δε το έκανε.
Έτσι η γριούλα προχώρησε λίγο παραπέρα. Συνάντησε ένα σκοινί και είπε , " Σκοινί ! Σκοινί ! Δέσε το άλογο. Το άλογο δεν πίνει το νερό , το νερό δε σβήνει τη φωτιά , η φωτιά δεν καίει τη βέργα , η βέργα δε χτυπάει το σκυλί , το σκυλί δε δαγκώνει το γουρούνι και το γουρούνι δεν πηδάει το φράχτη κι έτσι δεν μπορώ να γυρίσω σπίτι απόψε ". Αλλά το σκοινί δε το έκανε. Έτσι η γριούλα προχώρησε λίγο παραπέρα. Συνάντησε έναν αρουραίο και είπε , " Αρουραίε ! Αρουραίε ! Ροκάνισε το σκοινί . Το σκοινί δε δένει το άλογο , το άλογο δεν πίνει το νερό , το νερό δε σβήνει τη φωτιά , η φωτιά δεν καίει τη βέργα , η βέργα δε χτυπάει το σκυλί , το σκυλί δε δαγκώνει το γουρούνι και το γουρούνι δεν πηδάει το φράχτη κι έτσι δεν μπορώ να γυρίσω σπίτι απόψε ". Αλλά ο αρουραίος δε το έκανε. Έτσι η γριούλα προχώρησε λίγο παραπέρα. Συνάντησε μια γάτα και είπε , " Γάτα ! Γάτα ! Τρόμαξε τον αρουραίο. Ο αρουραίος δε ροκανίζει το σκοινί , το σκοινί δε δένει το άλογο , το άλογο δεν πίνει το νερό , το νερό δε σβήνει τη φωτιά , η φωτιά δεν καίει τη βέργα , η βέργα δε χτυπάει το σκυλί , το σκυλί δε δαγκώνει το γουρούνι και το γουρούνι δεν πηδάει το φράχτη κι έτσι δεν μπορώ να γυρίσω σπίτι απόψε ".
" Εντάξει " είπε η γάτα , " αρκεί να μου δώσεις λίγο γάλα ".
Η γριούλα απόρησε πολύ και βρήκε αμέσως ένα πιατάκι με γάλα. Η γάτα τρόμαξε τον αρουραίο , έτσι ο αρουραίος ροκάνισε το σκοινί , το σκοινί έδεσε το άλογο , το άλογο ήπιε το νερό , το νερό έσβησε τη φωτιά , η φωτιά έκαψε τη βέργα , η βέργα χτύπησε το σκυλί , το σκυλί δάγκωσε το γουρούνι , το γουρούνι πήδηξε το φράχτη , κι έτσι τελικά , κατάφερε η ηλικιωμένη γυναίκα να επιστρέψει σπίτι της εκείνη τη νύχτα!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου