Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Πως θα μεγαλώσετε σωστά ένα μοναχοπαίδι!!!


Μοναχοπαίδι; Κανένα πρόβλημα!

Τα μοναχοπαίδια είναι «κακοµαθηµένα», «προβληµατικά», «ανώριµα», «εγωκεντρικά», «υπερευαίσθητα» και «ακοινώνητα». Ή μήπως όχι; Τον μεγαλύτερο ρόλο παίζει η συμπεριφορά των γονέων, λένε οι ειδικοί και εξηγούν γιατί τα μοναχοπαίδια... περνούν και μόνα τους καλά.





Αν είστε γονείς ενός παιδιού, πιθανότατα βρίσκεστε σε δίλημμα για το αν θα κάνετε δεύτερο, θεωρώντας ότι έχετε την υποχρέωση να του χαρίσετε ένα αδερφάκι. Και ο περίγυρος συνήθως δεν κάνει τον προβληματισμό σας ευκολότερο.

«Ένα έχετε;», σας ρωτάνε. «Ναι», απαντάτε και νιώθετε ένα βλέμμα οίκτου να σας καρφώνει. «Σκέφτεστε να κάνετε δεύτερο;», συνεχίζουν. Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα, αφού αν απαντήσετε αρνητικά, ακολoυθεί ένας χείμαρρος ερωτήσεων, επιχειρημάτων και επικρίσεων.

Παρά το γεγονός ότι η κουλτούρα μας προωθεί την ιδέα ότι η τέλεια οικογένεια αποτελείται από τουλάχιστον δύο παιδιά, ολοένα και περισσότερα ζευγάρια αρκούνται στο ένα παιδί για οικονομικούς, κυρίως, λόγους. Η Ελλάδα, μάλιστα, έχει από τους χαμηλότερους δείκτες γονιμότητας στην Ευρώπη, με 1,51 παιδιά ανά οικογένεια κατά μέσο όρο. Κι αυτό, τη στιγμή που ο δείκτης αντικατάστασης (ο αριθμός των παιδιών που πρέπει να γεννηθούν για να μην μειωθεί ο πληθυσμός) είναι για τις ανεπτυγμένες χώρες στο 2,1. 

Επιπλέον, σε αντίθεση με το κυρίαρχο στερεότυπο, οι ειδικοί καθησυχάζουν τους γονείς και τους διαβεβαιώνουν ότι τα μοναχοπαίδια μεγαλώνουν εξίσου καλά με αυτά που έχουν αδέρφια. Και σίγουρα θα μεγαλώσουν πιο άνετα, αν δεν έχετε το κατάλληλο εισόδημα για μεγαλύτερη οικογένεια. Γι' αυτό, αγνοήστε τα λόγια του κόσμου, αφήστε στην άκρη τα κλισέ όπως «θα βγει κακομαθημένο» και «θα νιώθει μόνο», και ακούστε τι συμβουλεύουν οι ειδικοί τους γονείς με ένα παιδί.




Mοναχοπαίδι: Συμβουλές για γονείς

Όσο περισσότεροι, τόσο το καλύτερο. Κάντε το σπίτι σας όσο το δυνατόν πιο «παιδο-κεντρικό». Προσκαλέστε γείτονες και φίλους από το σχολείο για παιχνίδι. Εντάξτε το παιδί σε ομάδες (σπορ, πρόσκοποι, πνευματικές δραστηριότητες, κατασκηνώσεις) έτσι ώστε να αποκτήσει παρέες και να κοινωνικοποιηθεί.

Μόνο στο σπίτι. Δεν πειράζει να το αφήνετε μόνο του καμιά φορά. Θα το βοηθήσει να γίνει πιο ανεξάρτητο, δημιουργικό και να μάθει να χρησιμοποιεί τον χρόνο του παραγωγικά. 

Καμία πίεση. Μην το επιβαρύνετε με το δικό σας όνειρο να γίνετε ηθοποιός/ποδοσφαιριστής/πρωθυπουργός. Αφήστε το παιδί σας να κάνει τα δικά του σχέδια.

Παν μέτρον άριστον. Είναι μικρό, είναι σκέτη γλύκα και είναι το μοναδικό σας. Καταλαβαίνουμε τον πειρασμό να του χαρίσετε τα πάντα. Μην ενδίδετε όμως σε όλες τις απαιτήσεις του. Το «φτάνει» και το «δεν έχει άλλο» είναι λέξεις-κλειδιά.

Περιττές πληροφορίες. Αν θέλατε να κάνετε κι άλλα παιδιά αλλά δεν προέκυψε ή δεν τα καταφέρατε, μην του το πείτε. Σε καμία περίπτωση, μην το κάνετε να αισθανθεί ότι δεν είναι αρκετό ή ότι έφταιξε σε κάτι.

Τώρα μιλάνε οι μεγάλοι. Συμπεριλάβετε το παιδί σας σε συζητήσεις. Το οικογενειακό τραπέζι είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να συμμετάσχει σε συζητήσεις «μεγάλων», να εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του και να αντλήσει γνώσεις.

Δώστε του κίνητρα. Ένα μοναχοπαίδι δεν έχει κάποιον να ανταγωνιστεί, δεν χρειάζεται να γίνει καλύτερος από τον άλλο και να παλέψει για να κερδίσει αφού... παίζει μπάλα μόνο του. Μην το αφήσετε να πιστεύει ότι έτσι θα είναι όλη του η ζωή. Κάντε διαγωνισμούς, μαλώστε το όταν πρέπει, και δώστε του να καταλάβει ότι θα πρέπει να αγωνιστεί για να κερδίσει. Μην του τα δίνετε όλα έτοιμα, δείξτε του ότι περιμένετε υπευθυνότητα εκ μέρους και αφήστε το να διαχειριστεί κάποια πράγματα μόνο του.

Με πληροφορίες από WebMD
πηγή: mama365

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου