Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Τα πρώτα παιχνίδια του μωρού σας


Τόσα πολλά παιχνίδια γύρω σας! Όμως ποιο είναι το κατάλληλο για το μωρό σας;
Το παιχνίδι δεν είναι απλά και μόνο μια ευχάριστη απασχόληση για το μωρό. Είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την κινητική και νοητική του ανάπτυξη, αφού διεγείρει την ικανότητά του να παρατηρεί, να μαθαίνει, να συγκεντρώνεται. Δεν είναι όμως όλα τα παιχνίδια κατάλληλα για βρέφη. Άλλωστε, επειδή κατά τη βρεφική ηλικία τα δεδομένα αλλάζουν από μήνα σε μήνα, πρέπει κανείς να εισάγει σταδιακά τα παιχνίδια ανάλογα πάντα με το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού.






0-3 μηνών
Τους τρεις πρώτους μήνες το βρέφος δεν μπορεί να παίξει με παιχνίδια, με την κυριολεκτική σημασία της λέξης, ωστόσο αρχίζει να παρατηρεί τι συμβαίνει γύρω του. Καθώς η όρασή του σταδιακά βελτιώνεται, παρακολουθεί κοντινά αντικείμενα με έντονα φωτεινά χρώματα. Επίσης γυρίζει προς την κατεύθυνση κάποιου έντονου ήχου που βρίσκεται στο οπτικό του πεδίο. Παιχνίδια λοιπόν που εξασφαλίζουν ερεθίσματα για την όραση και την ακοή του μωρού σας είναι ιδανικά γι’ αυτήν την περίοδο. 
Ας δούμε ποια είναι:

  • Mόμπιλο (κρεμαστά παιχνίδια κούνιας)

    Υπάρχει μεγάλη ποικιλία από κρεμαστά παιχνίδια κούνιας, τα οποία προσελκύουν το ενδιαφέρον του μωρού όταν είναι ξαπλωμένο στο κρεβάτι του. Επιλέξτε ένα που παίζει μουσική, έχει έντονα χρώματα και γυρίζει, αφού τα μωρά δείχνουν ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τα κινούμενα αντικείμενα. Κρεμάστε όμως καλύτερα το μόμπιλο στο πλάι της κούνιας κι όχι ακριβώς από πάνω, δεδομένου ότι τα νεογέννητα περνούν περισσότερο χρόνο ξαπλωμένα στο πλάι. 
    Τι μαθαίνει: Το παιχνίδι αυτό συμβάλλει στην ανάπτυξη της όρασης, ενθαρρύνει το μωρό να εστιάζει το βλέμμα του αλλά και να αναπτύξει την ικανότητα να παρακολουθεί κάτι που κινείται.


Μπορείτε να το βρείτε εδώ 



  • Παιχνίδια με καθρέφτες

    Στο εμπόριο θα βρείτε πίνακες δραστηριοτήτων για μωρά –πολλοί από τους οποίους περιλαμβάνουν και άθραυστο καθρέφτη– οι οποίοι στερεώνονται στα κάγκελα της κούνιας από την εσωτερική πλευρά ώστε το μωρό να μπορεί να δει τον εαυτό του καθώς είναι ξαπλωμένο.
    Τι μαθαίνει: Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η έμφυτη ανταπόκριση του μωρού στο ανθρώπινο πρόσωπο. Έρευνες εξάλλου επιβεβαιώνουν ότι τα νεογέννητα δείχνουν ενδιαφέρον για στρογγυλές φιγούρες και σχέδια που θυμίζουν πρόσωπο.


    Μπορείτε να το βρείτε εδώ





  • Κουρδιστό μουσικό παιχνίδι
    Πιθανόν να μην το γνωρίζετε, όμως ένα κουρδιστό μουσικό παιχνίδι που παίζει κάθε φορά το ίδιο τραγούδι μπορεί να αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ρουτίνας του μωρού σας. Δοκιμάστε π.χ. να το χρησιμοποιήσετε για να βοηθήσετε το μωρό να μπει πιο εύκολα στο πρόγραμμα (ίσως διαπιστώσετε ότι αποκοιμιέται πιο εύκολα αν αφήνετε το μουσικό παιχνίδι να παίζει κάθε βράδυ πριν το βάλετε για ύπνο).
    Τι μαθαίνει: Αντιλαμβάνεται το ρυθμό, τη μελωδία και την επανάληψη και μαθαίνει να κάνει τις πρώτες συνδέσεις, όπως π.χ. να συνδέσει τη συγκεκριμένη μελωδία με την ώρα του ύπνου.


    Μπορείτε να τα βρείτε εδώ κι εδώ

3-6 μηνών
Το μωρό σας ανακαλύπτει τα χέρια του και διασκεδάζει αφάνταστα με αυτά. Στο τρίμηνο αυτό ο έλεγχος των χεριών έχει βελτιωθεί και το παιδί μπορεί να κρατήσει σφιχτά ένα παιχνίδι. Το ίδιο θα δείχνει μαγεμένο από τις δυνατότητες των χεριών του. Στην ουσία τα χέρια και το στόμα του είναι τα εργαλεία για την εξερεύνηση του κόσμου. Καθώς έχει αποκτήσει το σχετικό έλεγχο των κινήσεών του και μπορεί να κρατά πράγματα με τα χεράκια, την προσοχή του τραβούν παιχνίδια που χωράνε στην παλάμη του και μπορεί να τα κουνά. Δείχνει μάλιστα μεγάλο ενδιαφέρον για τον ήχο που παράγουν καθώς τα κουνά.


  • Κουδουνίστρα
    Όλα τα μωρά διασκεδάζουν με τον ήχο που κάνει η κουδουνίστρα όταν την κουνάτε. Πριν κλείσει τους 6 μήνες το μωρό σας μπορεί να την κρατήσει και το ίδιο με το χεράκι του και να την κουνά απολαμβάνοντας το θόρυβο που κάνει. Φροντίστε απλά να μην είναι πολύ βαριά.
    Τι μαθαίνει: να χειρίζεται την παλάμη του για να πιάσει και να κρατήσει αντικείμενα. Επίσης μαθαίνει ότι έχει επίδραση πάνω στα πράγματα κι ότι το ίδιο προκαλεί ένα αποτέλεσμα: δηλαδή κάνει θόρυβο!


    Μπορείτε να το βρείτε εδώ


  • Κρίκοι ή παιχνίδια καρπού
    Γύρω στον έκτο μήνα κάποια βρέφη αρχίζουν να μεταφέρουν αντικείμενα από το ένα χέρι στο άλλο (τα περισσότερα πάντως θα κατακτήσουν τη δεξιότητα αυτή στο επόμενο τρίμηνο). Για να εξασκηθεί το μωρό σας, δώστε του να κρατήσει ελαφριά παιχνίδια καρπού κατά προτίμηση σε σχήμα κρίκου.
    Τι μαθαίνει: Καθώς κρατάει με τα χεράκια τον κρίκο, πρέπει να αφήσει το ένα χέρι και να τραβήξει τον κρίκο με το άλλο. Φαίνεται απλό, όμως για το μωρό αποτελεί ένα σημαντικό αναπτυξιακό στάδιο που απαιτεί συντονισμό των κινήσεων. Επίσης συνδέει την όραση με την πράξη, κάτι που αποτελεί το πρώτο βήμα στην ανάπτυξη συντονισμού χεριών - ματιών.


    Μπορείτε να τα βρείτε εδώ κι εδώ


  • Παιχνίδια που πετάγονται ξαφνικά
    Ένας φασουλής που πετάγεται ξαφνικά από το κουτί του μπορεί να είναι εξαιρετικά διασκεδαστικός για το μωρό σας. Συνήθως αυτά τα παιχνίδια συνοδεύονται από ένα τραγούδι ή μία μελωδία. Στην αρχή βέβαια μπορεί να τρομάξει ή να δείξει έκπληξη. Όταν όμως εξοικειωθεί με το παιχνίδι, θα το παρατηρεί με ενδιαφέρον και προσμονή.
    Τι μαθαίνει: Το μωρό μαθαίνει ότι φτάνοντας στο τέλος της η μελωδία θα πεταχτεί ο φασουλής, οπότε αρχίζει να προβλέπει τι πρόκειται να συμβεί και ταυτόχρονα αναπτύσσεται η μνήμη του.


    Μπορείτε να το βρείτε εδώ




6-9 μηνών
Το μωρό σας αποκτά καλύτερο σωματικό έλεγχο και έχει σωστότερη αντίληψη των αντικειμένων γύρω του. Σε αυτήν τη φάση η αλληλεπίδραση μαζί σας το συναρπάζει, αφού πλέον συμμετέχει και το ίδιο ενεργά στο παιχνίδι. Στην αρχή απλώς παρατηρεί, μετά όμως θέλει να πιάσει, να τραβήξει, να ρίξει, να πετάξει και να ξαναπαρατηρήσει τι θα συμβεί. Ναι, ναι! Το παιδί σας παίζει μαζί σας! Απολαύστε το!

  • Μαριονέτες χεριού
    Το μωρό σας γοητεύεται από τις φιλικές φατσούλες που έχουν οι μαριονέτες. Μπορείτε να μιλάτε και να τραγουδάτε αλλάζοντας τη φωνή σας καθώς κουνάτε με το χέρι σας τη μαριονέτα και το παιδί θα κοιτάει μία τη μαριονέτα και μία εσάς. Μπορείτε επίσης να παίξετε το παιχνίδι της εξαφάνισης (κουκου-τσα) κρύβοντας τη μαριονέτα πίσω από την πλάτη σας και φέρνοντάς την πάλι μπροστά.
    Τι μαθαίνει: ότι κάτι εξακολουθεί να υπάρχει ακόμα κι όταν δεν το βλέπει. To παιχνίδι αυτό όχι μόνο ενισχύει τη μνήμη του μωρού αλλά και (σε συναισθηματικό επίπεδο) το προετοιμάζει να αντιμετωπίσει το άγχος του αποχωρισμού, αφού το διδάσκει ότι και η μητέρα του εξακολουθεί να υπάρχει ακόμα κι όταν δεν τη βλέπει στο δωμάτιο.


  • Μπάλα 
    Η μπάλα είναι ιδανικό παιχνίδι για τη φάση του μπουσουλήματος. Βάλτε το μωρό σας μπρούμυτα στο πάτωμα και κυλήστε μπροστά του μια πολύχρωμη ή έντονου χρώματος μπάλα ξανά και ξανά. Στην αρχή θα παρακολουθεί την μπάλα καθώς πηγαίνει και έρχεται και σύντομα θα προσπαθήσει να τη φτάσει.
    Τι μαθαίνει: δεν πηγαίνουν μόνο τα αντικείμενα προς εκείνο αλλά κι εκείνο προς τα αντικείμενα. Στην πραγματικότητα το παιχνίδι αυτό ενθαρρύνει το μωρό σας να μπουσουλήσει και ταυτόχρονα να νιώσει ότι κατακτά έναν στόχο.

    Μπορείτε να τη βρείτε εδώ  ή κάνοντας τη κατασκευή που παρουσίασα και θα τη βρείτε εδώ


  • Βιβλία αφής
    Τώρα που χειρίζεται καλά τα χέρια και τα δάχτυλά του, είναι σημαντικό να του δίνετε πολλά αντικείμενα διαφορετικά στην αφή. Διαλέξτε ανθεκτικά βιβλία με έντονα χρώματα, καθαρές εικόνες και ενδιαφέρουσες υφές ή βιβλία δραστηριοτήτων που είναι φτιαγμένα από διάφορα υλικά για να αγγίζει το μωρό και να αισθάνεται τις διάφορες υφές. Ιδανικά είναι και τα βιβλία απεικόνισης, που έχουν δηλαδή από μία εικόνα και μία λέξη σε κάθε σελίδα. 
    Τι μαθαίνει: πως ό,τι αγγίζει προκαλεί διαφορετική αίσθηση. Η έρευνα επίσης αναφέρει ότι όταν οι γονείς διαβάζουν στα μωρά τους από τη βρεφική ηλικία διάφορα βιβλιαράκια, τα παιδιά μιλούν πιο γρήγορα. Στην ουσία το μωρό καταγράφει σαν μαγνητόφωνο τις λέξεις που του επαναλαμβάνετε αρκετό καιρό πριν αρχίσει το ίδιο να τις αναπαράγει σε λόγο.


    Θα τα βρείτε εδώ κι εδώ


9 - 12 μηνών
To βρέφος δείχνει πλέον μεγάλο ενδιαφέρον για τη σχέση μεταξύ αιτίας και αποτελέσματος. Βλέπει πως όταν πατήσει ένα κουμπί ακούγεται μουσική, αν χτυπήσει το ταμπούρλο παράγει ήχο, αν ανοίξει την παλάμη του θα πέσει κάτω το αντικείμενο που κρατάει.
Σε αυτήν τη φάση λοιπόν μπορείτε να του δώσετε παιχνίδια με τα οποία νιώθει ότι το ίδιο προκαλεί ένα αποτέλεσμα. Οι πίνακες δραστηριοτήτων με διάφορα ερεθίσματα (κουμπιά, πορτάκια, μοχλούς, φωτάκια, ήχους) εξασφαλίζουν μια ευχάριστη και διδακτική απασχόληση, καθώς μπορεί πλέον να χειριστεί καλύτερα τα χέρια του και ο συντονισμός μεταξύ ματιού και χεριού είναι ακόμα καλύτερος.

  • Μαράκες 
    Το μωρό σας ενθουσιάζεται όχι μόνο να κουνά αλλά και να χτυπά δύο αντικείμενα μαζί διασκεδάζοντας με τον ήχο που κάνουν. Αυτός είναι ο λόγος που δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στα μουσικά όργανα, ειδικά τα τύμπανα, αφού συνειδητοποιεί πως με δική του πρωτοβουλία προκαλείται ήχος. 
    Τι μαθαίνει: Το μωρό χρειάζεται να συντονίσει τις κινήσεις του για να χτυπήσει μεταξύ τους τα δύο αντικείμενο. Ταυτόχρονα, το παιχνίδι αυτό του αποδεικνύει τη δύναμη που έχει πάνω στα πράγματα.

    Θα τις βρείτε εδώ


  • Παιχνίδια με φωνές ζώων
    Το μωρό σας αρχίζει να κατανοεί τους ήχους που κάνουν τα ζώα και σιγά-σιγά αρχίζει να παράγει τις πρώτες συλλαβές. Ένα παιχνίδι με κουμπιά που δεν χρειάζονται πολλή δύναμη για να τα πιέσει και αντίστοιχες φωνές ζώων μπορεί να το διδάξει πολλά. 
    Τι μαθαίνει: να μιμείται τις φωνές ζώων αναπαράγοντας απλές συλλαβές όπως πα πα, κο κο, που είναι ένα σημαντικό στάδιο για την ανάπτυξη του λόγου. Η επιτυχία του θα το ενθαρρύνει να αντιγράψει κι άλλους ήχους. Επίσης, καθώς μαθαίνει να πιέζει ή να στρίβει κουμπιά ή μοχλούς στους πίνακες δραστηριοτήτων, αναπτύσσει τις δεξιότητες χειρισμού.


    Μπορείτε να τα βρείτε εδώ κι εδώ


  • Κρουστά
    Ένα τύμπανο ή ένα ξυλόφωνο αποτελούν μια καλή πηγή διασκέδασης για το μωρό, καθώς διασκεδάζει με τους τυχαίους ήχους που προκαλεί χτυπώντας το όργανο με το ραβδί ή ακόμα κι ένα πλαστικό μπολ με το κουτάλι. 
    Τι μαθαίνει: Όχι μόνο αναπτύσσονται οι ακουστικές του ικανότητες αλλά και η περιέργειά του, αφού το μωρό συνήθως δείχνει εξαιρετικό ενδιαφέρον για τους ήχους που παράγει μόνο του. Επιπλέον, βλέπει στην πράξη τη σχέση αιτίας και αποτελέσματος, αφού ξέρει πια καλά τι ακριβώς θα συμβεί αν χτυπήσει το τύμπανό του: θα κάνει θόρυβο και μάλιστα με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με τον τρόπο που το χτυπάει.

    Θα το βρείτε εδώ



12 μηνών+
Το μωρό σας εξερευνά με ενδιαφέρον τον τρόπο λειτουργίας των πραγμάτων και τη σχέση των αντικειμένων μεταξύ τους. Μπορεί να κρατά κάτι στο ένα χέρι και κάτι διαφορετικό στο άλλο, να τα χτυπά μεταξύ τους, να τα συγκρίνει, να τα ταιριάζει, να βάζει το ένα μέσα στο άλλο ή το ένα πάνω στο άλλο. Κύβοι, κουτιά, δοχεία είναι ιδανικές επιλογές για αυτήν τη φάση, καθώς ξεκινάει η νέα του μανία να βγάζει και να βάζει αντικείμενα. Επίσης παρατηρεί με μεγάλο ενδιαφέρον τα αγαπημένα του πρόσωπα και προσπαθεί να τα μιμηθεί.

  • Τηλέφωνο 
    Επιλέξτε ένα καλής ποιότητας παιδικό τηλέφωνο κατά προτίμηση χωρίς οξύ ήχο. Θα παρατηρήσετε ότι το πρώτο που θα κάνει το παιδί σας είναι να βάλει το τηλέφωνο στο αφτί και να πει μερικές λεξούλες όπως ακριβώς κάνετε εσείς. Στην πραγματικότητα με τον τρόπο αυτό εγκαινιάζει το παιχνίδι ρόλων. 
    Τι μαθαίνει: να μιμείται ρόλους, πράγμα που του δίνει την ευκαιρία να αποκτήσει καλύτερη αντίληψη για το πώς λειτουργεί ο κόσμος γύρω του. Επίσης μαθαίνει να αντιστοιχεί αντικείμενα με βάση το σκοπό για τον οποίο είναι φτιαγμένα.


    Θα το βρείτε εδώ

  • Κύβοι
    Να θυμάστε ότι στην αρχή το μωρό σας θα ενθουσιαστεί περισσότερο όταν γκρεμίσει παρά όταν χτίσει έναν πύργο. Γύρω στην ηλικία των δεκαπέντε μηνών μερικά μωρά μαθαίνουν να βάζουν τον έναν κύβο πάνω στον άλλο φτιάχνοντας με το πέρασμα του χρόνου όλο και μεγαλύτερους πύργους. 
    Τι μαθαίνει: Ακόμα και το να γκρεμίζει έναν πύργο του δίνει ένα αίσθημα δύναμης. Την ημέρα ωστόσο που θα βάλει τον έναν κύβο πάνω στον άλλο χειροκροτήστε το θερμά! Στην ουσία πρόκειται για σημαντικό επίτευγμα και αναπτυξιακό ορόσημο, αφού ο απλός αυτός πύργος είναι η πρώτη κατασκευή του παιδιού σας. Για να τα καταφέρει χρειάζεται καλός συντονισμός χεριών και ματιών.


    θα τα βρείτε εδώ , εδώ , εδώ , εδώ και εδώ





Safe tip
Ελέγχετε πάντα αν τα παιχνίδια του μωρού σας είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με τους κανόνες ασφαλείας. Ποτέ μην του δίνετε μικρά αντικείμενα που μπορεί να βάλει στο στόμα του και να πνιγεί.

Smart tip
Αν ο χώρος γύρω είναι γεμάτος παιχνίδια, το παιδί δεν θα ξέρει τι να πρωτοδιαλέξει και πιθανόν να εκδηλώσει ακόμα και αδιαφορία. Είναι προτιμότερο λοιπόν να αποσύρετε τα πολλά παιχνίδια και να του δίνετε μόνο ένα-δύο κάθε φορά για να παίξει, ξαναεμφανίζοντας μετά από μέρες κάποιο άλλο.

Μέσα από το παιχνίδι, με τη δική σας υποστήριξη και αγάπη, το μωρό εξερευνά τον κόσμο ενώ μαθαίνει να χρησιμοποιεί το σώμα και τις αισθήσεις του.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου