Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Ερευνα: Η πιθανότητα θανάτου ενός παιδιού από τροφική αλλεργία, είναι μικρότερη από την πιθανότητα να δολοφονηθεί

Μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος, σύμφωνα με μία νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, ένα παιδί ή ένας ενήλικας να δολοφονηθεί, παρά να χάσει τη ζωή του από διατροφική αλλεργία



Υπολογίζεται ότι περίπου ένα στα δέκα παιδιά έχει κάποια τροφική αλλεργία, με συνέπεια οι γονείς τους να φοβούνται ότι κάποια στιγμή μπορεί το παιδί τους να πεθάνει από κάποια σοβαρή αλλεργική αντίδραση (αναφυλαξία). Η μελέτη λειτουργεί καθησυχαστικά για τους νέους γονείς, επισημαίνοντας πως συνήθως φοβούνται υπερβολικά πως το παιδί τους κινδυνεύει να πεθάνει από σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε κάποιο τρόφιμο. 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ρόμπερτ Μπόιλ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Imperial College του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο εξειδικευμένο ιατρικό περιοδικό για θέματα αλλεργιών "Clinical and Experimental Allergy", μελέτησαν (μετα-ανάλυση) στοιχεία από 13 σχετικές επιστημονικές μελέτες από όλο τον κόσμο.

Οι ερευνητές υπολόγισαν πως σε ένα ενήλικο άνθρωπο η πιθανότητα να πεθάνει από αναφυλαξία λόγω τροφικής αλλεργίας είναι κατά μέσο όρο 1,8 στο εκατομμύριο ανά έτος, ενώ η ίδια πιθανότητα για παιδιά και νέους ηλικίας έως 19 ετών είναι λίγο μεγαλύτερη (3,25 φορές στο εκατομμύριο).
Συγκριτικά, ο κίνδυνος να δολοφονηθεί κάποιος στην Ευρώπη -ανεξαρτήτως ηλικίας- είναι 11 στο εκατομμύριο μέσα σε ένα έτος, ενώ να πεθάνει από ατύχημα 324 στο εκατομμύριο (στις ΗΠΑ οι αντίστοιχες πιθανότητες είναι 61 και 400 στο εκατομμύριο).

«Ο καθένας έχει ακούσει ιστορίες για ανθρώπους που πέθαναν ξαφνικά από σοβαρή αλλεργική αντίδραση και αυτές οι ιστορίες είναι εκφοβιστικές. Όμως στην πραγματικότητα τέτοια συμβάντα είναι πολύ σπάνια και έχει σημασία να βλέπει κανείς τα πράγματα στις σωστές διαστάσεις τους» δήλωσε ο Ρόμπερτ Μπόιλ.

«Δεν θέλουμε να υποβαθμίσουμε τις ανησυχίες των ανθρώπων με τροφικές αλλεργίες και των οικογενειών τους, καθώς αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν λογικές προφυλάξεις. Από την άλλη όμως, θέλουμε να τους καθησυχάσουμε με δεδομένο ότι το να έχει κανείς μία τροφική αλλεργία, αυξάνει ελάχιστα τον κίνδυνο θανάτου του. Οι υπερβολικές ανησυχίες για τις σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να επηρεάσουν πάρα πολύ αρνητικά την ποιότητα ζωής κάποιου» πρόσθεσε ο Βρετανός επιστήμονας.

Οι τροφικές αλλεργίες φαίνεται να έχουν γίνει συχνότερες κατά τα τελευταία χρόνια. Οι εισαγωγές παιδιών σε νοσοκομεία γι' αυτό το λόγο έχουν σχεδόν πενταπλασσιαστεί κατά την τελευταία εικοσαετία, αν και δεν είναι ξεκάθαρο γιατί συμβαίνει αυτή η αύξηση.

Οι τυπικές αλλεργικές αντιδράσεις περιλαμβάνουν πρήξιμο, εξανθήματα ή έκζεμα. Οι γιατροί δεν έχουν κατανοήσει πλήρως γιατί μερικές φορές οι αλλεργικές αντιδράσεις φθάνουν σε σημείο να απειλήσουν τη ζωή ενός ανθρώπου.

Η δόση ενός τροφίμου που απαιτείται για να «πυροδοτήσει» μια σοβαρή αναφυλαξία, ποικίλει σε μεγάλο βαθμό. Η αναφυλαξία είναι συχνότερη στα παιδιά, όμως οι γιατροί δεν είναι σε θέση να προβλέψουν ποια από αυτά είναι πιο ευάλωτα σε τέτοιες αλλεργικές κρίσεις.



Πηγή: mothersblog.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου