Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2012

Υπέρβαρα τα μοναχοπαίδια ;
Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος IDEFICS, 12.700 παιδιά ηλικίας 2-9 ετών, εξετάστηκαν από τους επιστήμονες, για να δώσουν στοιχεία σχετικά με την παιδική παχυσαρκία.


Η νέα μελέτη δείχνει ότι η παιδική παχυσαρκία γενικότερα είναι τριπλάσια στις νοτιοευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Ισπανία, Κύπρος κ.α.), σε σχέση με τις βορειοευρωπαϊκές και σκανδιναβικές χώρες.

Το πρόβλημα είναι πιο συχνό μεταξύ των παιδιών χωρίς αδέλφια κι αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, συμβαίνει άσχετα από άλλους παράγοντες που παίζουν ρόλο, όπως το βάρος του μωρού κατά τη γέννησή του, το φύλο, το βάρος των δύο γονιών του κ.α.

«Η μελέτη δείχνει ότι τα μοναχοπαίδια παίζουν λιγότερο συχνά έξω από το σπίτι τους και είναι πιο συνηθισμένο να έχουν τηλεόραση στην κρεβατοκάμαρά τους. Ακόμα, όμως, αν ληφθούν υπόψη τέτοιου είδους παράγοντες, παραμένει ισχυρή η σχέση ανάμεσα στα μοναχοπαίδια και στα παραπανίσια κιλά.

Το να είναι κανείς μοναχοπαίδι, φαίνεται πως από μόνο του αποτελεί παράγοντα κινδύνου, για να γίνει υπέρβαρο», δήλωσε η ερευνήτρια Μόνικα Χουνσμπέργκερ της Ιατρικής Ακαδημίας Σαλγκρένσκα του σουηδικού πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ.Για να καταλάβουν καλύτερα την αιτία που τα μοναχοπαίδια είναι πιο επιρρεπή στην παχυσαρκία, οι επιστήμονες ήδη σχεδιάζουν μια νέα μεγαλύτερη έρευνα.πηγή : mother.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Υιοθέτησε ένα αδέσποτο!