Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Χαρταετός

Καθαρά Δευτέρα αύριο και το έθιμο θέλει το πέταγμα του χαρταετού. Βέβαια λίγα χρόνια πιο πριν συνήθως τους χαρταετούς τους φτιάχναμε μόνοι μας ...άλλοτε με εφημερίδες και άλλοτε με λαδόκολλες ή κόλλες γλασέ,... στην συνέχεια το πλαστικό και τα συνθετικά υλικά αντικατέστησαν τα πρώτα και έτσι ο χαρταετός έγινε πιο "βιομηχανοποιημένος"...






Ωστόσο πάντα θα υπάρχουν και οι άνθρωποι που θέλουν να κατασκευάζουν μόνοι τους τον χαρταετό τους από το να αγοράζουν ένα του εμπορίου... Παρακάτω όλες οι οδηγίες για να φτιάξετε τον δικό σας.

Θα χρειαστείτε:
- 3 ελαφρά πηχάκια από ξύλο, περίπου 80 εκατοστά το καθένα
- Xαρτί ή πολύ λεπτό νάιλον
- Γερό σπάγκο
- Λεπτό σύρμα
- Κολλητική ταινία
- Χρωματιστά χαρτιά για την ουρά

Κατασκευή:
Στα άκρα από κάθε πηχάκι κάνετε δυο μικρές εγκοπές.
Δένετε γερά μεταξύ τους τα τρία πηχάκια από την μέση με τον σπάγκο, και αφήνετε περίπου μισό μέτρο ακόμα να κρέμεται: 



 
Στην άκρη από το ένα πηχάκι στερεώνετε γερά το σύρμα, και το περνάτε περιμετρικά γύρω από τον σκελετό του χαρταετού, κάνοντας μια στροφή με το σύρμα σε κάθε πηχάκι, εκεί που έχετε κάνει την εγκοπή.
Φροντίζετε όπως θα γυρίζετε το σύρμα, οι αποστάσεις μεταξύ των άκρων από τα πηχάκια να διατηρούνται σταθερές, έτσι ώστε στο τέλος να έχετε ένα κανονικό εξάγωνο.
Ακουμπάτε τον σκελετό πάνω στο χαρτί ή το πλαστικό, και το κόβετε γύρω - γύρω του, αφήνοντας ένα περιθώριο 3-5 εκατοστών: 



Σε αυτό το σημείο, μπορείτε ν' αφήσετε την φαντασία σας ελεύθερη και να διακοσμήσετε την επιφάνεια του χαρτιού όπως σας αρέσει, έτσι ώστε να έχετε έναν μοναδικό χαρταετό. Μπορείτε να κολλήσετε διάφορα διακοσμητικά, ή να ζωγραφίσετε τη σημαία της αγαπημένης σας ομάδας, πρόσωπα, πεταλούδες, πουλιά και ζώα. Κατόπιν ξαναβάζετε τον σκελετό πάνω στο χαρτί ή το πλαστικό, γυρίζετε τα περιθώρια προς τα μέσα και τα κολλάτε με κολλητική ταινία. Σε δυο άκρα (β και γ) στερεώνετε σπάγκο, για να δέσετε στην μέση του την ουρά. Προσέχετε ώστε: αβ = αγ = γδ = βδ. Η ουρά πρέπει να είναι 3-4 φορές μακρύτερη από το μήκος του αετού, έτσι ώστε να έχει σταθερότητα όταν πετάει:




Την ουρά μπορείτε να την κατασκευάσετε από λωρίδες που θα έχετε κόψει από εφημερίδες ή χρωματιστά χαρτιά μεγέθους 20 Χ 20 εκατοστά, τα οποία δένετε στον σπάγκο σε απόσταση περίπου 15-20 εκατοστών το ένα από το άλλο. Στα αντίθετα άκρα από αυτά που δέσατε την ουρά, (ε και ζ), δένετε τα ζύγια. Εδώ πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα. Όλη η επιτυχία για το πέταγμα του αετού, βρίσκεται στα ζύγια του. Τα ζύγια, είναι δυο κομμάτια σπάγκος δεμένος στο άκρα ε και ζ, που το καθένα ενώνεται με τον σπάγκο που αφήσαμε να κρέμεται από το κέντρο του χαρταετού. Τα ζύγια πρέπει να σχηματίζουν ένα ισοσκελές τρίγωνο. Στο σημείο της ένωσης δένετε ένα γερό σπάγκο, την καλούμπα.
Τέλος, βρίσκετε ένα πλάτωμα μακρυά από ηλεκτροφόρα σύρματα, γυρίζετε τον χαρταετό σας κόντρα στον άνεμο και... ΑΜΟΛΑ ΚΑΛΟΥΜΠΑ!




Αρχική πηγή: matia.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου