Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Μωρό νίκησε τον HIV

Νεογέννητο, μολυσμένο με AIDS που δέχθηκε αγωγή αμέσως μόλις γεννήθηκε και δεν εμφανίζει πια στοιχεία του ιού στο αίμα, κάνει τους γιατρούς να μιλούν για πιθανή θεραπεία.




Η περίπτωση του κοριτσιού, η οποία θα παρουσιαστεί σε συνέδριο για το AIDS το οποίο ξεκίνησε την Κυριακή, θα εγείρει ερωτήματα αναφορικά με την αγωγή που πρέπει να δέχονται τα νεογέννητα, ενώ θα δώσει αφορμή για να γίνουν διευκρινίσεις σχετικά με την πιθανότητα να σταματά η μόλυνση όταν χορηγούνται άμεσα φάρμακα για τον HIV, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της πανδημίας.
«Αυτό που έχουμε προς το παρόν αναγνωρίσει είναι μία πολύ ξεκάθαρη περίπτωση λειτουργικής θεραπείας σε ένα νεογέννητο» είπε χαρακτηριστικό η λοιμοξιολόγος, επικεφαλής της έρευνας Dr. Deborah Persaud από το Johns Hopkins Children's Center, στο NBC News.
Λειτουργική θεραπεία σημαίνει ότι ο ιός δεν έχει φύγει εντελώς, αλλά δεν βλάπτει κιόλας τον ασθενή. Οι γιατροί πιστεύουν ότι αυτό συνέβη επειδή ξεκίνησαν την θεραπεία μέσα στις πρώτες 48 ώρες από την μόλυνση του μωρού.
Το παιδί, το οποίο ζει στα προάστια του Μισισίπι, είναι σήμερα δυόμιση ετών και υγιές. Γεννήθηκε, όπως πολλά άλλα μωρά, από μητέρα η οποία δεν γνώριζε μέχρι λίγο πριν γεννήσει ότι ήταν μολυσμένη με τον HIV, ο οποίος προκαλεί AIDS. Τόσο η μητέρα όσο και το μωρό έλαβαν την συγκεκριμένη δόση φαρμάκων για τον HIV άμεσα, κάτι που έχει βρεθεί πως αποτρέπει την μετάδοση του ιού από την μητέρα στο νεογέννητο.

Το μωρό ήταν λίγο πρόωρο, οπότε παρέμεινε στο μαιευτήριο. Μέσα στις πρώτες 30 ώρες από την γέννησή του ελέγχθηκε ξανά και είχε σαφή ένδειξη μόλυνσης με HIV. Σε αντίθεση με ό,τι γίνεται συνήθως, το μωρό έλαβε ένα κοκτέιλ τριών φαρμάκων, σε δόση που φυσιολογικά προορίζεται για προχωρημένους ασθενείς. Λειτούργησε, όμως, ιδιαίτερα καλά, καταστέλλοντας τον ιό σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα. Αυτό ακριβώς είναι που θέλουν και οι γιατροί με τον HIV: Αν ο ιός δεν ανιχνεύεται στο αίμα, τότε δε μπορεί να πολλαπλασιαστεί και να μολύνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ο HIV δεν σκοτώνει απευθείας, παρά καταστρέφει τόσο ραγδαία το ανοσοποιητικό σύστημα που ο ασθενής δε μπορεί να καταπολεμήσει άλλες μολύνσεις.

Τόσο το μωρό όσο και η μητέρα του δέχθηκαν τη θεραπεία από επιστήμονες στο University of Mississippi Medical Center για 15 μήνες. Ωστόσο, κάποια στιγμή εξαφανίστηκαν, για να ξαναεμφανιστούν τρεις μήνες αργότερα. Οι ερευνητές είπαν ότι το μωρό συνέχιζε να είναι καλά, παρόλο που δεν λάμβανε καμία θεραπεία. Οι εξετάσεις της ήταν εξίσου καλές. Για την ακρίβεια, ακόμα και οι πιο ενδελεχείς εξετάσεις που έγιναν σε γενετικό υλικό του μικρού κοριτσιού έδειξαν ότι δεν υπήρχαν παρά ελάχιστα ίχνη του ιού, τα οποία μάλιστα δείχνουν αδύναμα να εισβάλλουν στα κύτταρα του παιδιού ή να πολλαπλασιαστούν. Έτσι, δεν έχει χρειαστεί να συνεχιστεί η θεραπεία, αν και το κορίτσι θα παρακολουθείται με τακτικές εξετάσεις.

Οι ερευνητές, ωστόσο τονίζουν ότι δεν πρόκειται για πραγματική «αποστειρωτική» θεραπεία. Υπάρχει ακόμα ιός στον οργανισμό της μικρής, απλά σε μορφή που δε μπορεί να βλάψει το ανοσοποιητικό της σύστημα.
Σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν μολυνθεί περίπου 34 εκατομμύρια άνθρωποι με HIV, ενώ 25 εκατομμύρια έχουν πεθάνει εξαιτίας του. Παρόλο που δεν υπάρχει σχετικός εμβολιασμός, στους ασθενείς χορηγείται κοκτέϊλ ισχυρών αντιρετροϊικών φαρμάκων, τα οποία καταστέλλουν τον ιό. Όσο καιρό, όμως, κι αν λαμβάνουν οι ασθενείς τέτοια φάρμακα, ποτέ δεν θεραπεύονται οριστικά. Ο ιός ελλοχεύει και «χτυπά» όταν τα φάρμακα σταματούν. Οι επιστήμονες αναζητούν τρόπο να ξεπεράσουν αυτό το πρόβλημα και να σκοτώσουν οριστικά τον ιό.

Οι νεογέννητοι ασθενείς φαίνεται πως αποτελούν ιδανικούς υποψήφιους για να το καταφέρουν αυτό οι επιστήμονες, καθώς με αυτούς είναι σε θέση να γνωρίζουν ακριβώς πότε μολύνθηκαν και μπορούν να τους χορηγήσουν αγωγή άμεσα. Λένε, λοιπόν, οι ειδικοί πως αν η θεραπεία γίνει σωστά, από την γέννηση, μπορεί να αποφευχθεί το 95% των μολύνσεων.



Πηγή: nbcnews.com, mama365.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου