Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Παιδί και παθητικό κάπνισμα


Όλοι γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα βλάπτει και όλοι οι γονείς που καπνίζουν αντιλαμβάνονται ότι τα παιδιά τους γίνονται αυτόματα παθητικοί καπνιστές. Αυτό που ίσως δεν έχουν κατανοήσει πλήρως είναι οι ακριβείς επιπτώσεις και οι πιθανοί κίνδυνοι που μπορούν τα παιδιά να διατρέχουν, ακόμα κι όταν οι καπνιστές γονείς δεν εκπνέουν τον καπνό τους απευθείας πάνω τους, απλά υπάρχουν στον χώρο.





Έρευνα που παρουσίασε προ διετίας το Royal College of Physicians, έδειξε, μεταξύ άλλων, ότι το παθητικό κάπνισμα οδηγεί τα παιδιά στο κανονικά κάπνισμα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες «τα παιδιά τα οποία μεγαλώνουν με γονείς που καπνίζουν έχουν 90% περισσότερες πιθανότητες να θα γίνουν και τα ίδια καπνιστές και να έχουν, συνεπώς, κατά μέσο όρο 10 χρόνια ζωής λιγότερα. Πώς εξηγείται αυτό (εθισμός στη νικοτίνη, ψυχολογική δημιουργία προτύπων κ.α.) δεν έχει ακόμα διερευνηθεί επαρκώς, όμως το βέβαιο είναι ότι τα παιδιά των οποίων οι γονείς καπνίζουν έχουν στο σάλιο τους πολύ περισσότερα παράγωγα νικοτίνης από τα παιδιά γονέων που δεν καπνίζουν.»

Τα πράγματα στην Ελλάδα είναι ακόμα πιο επικίνδυνα, καθώς τα ποσοστά παθητικού καπνίσματος των παιδιών είναι πολύ υψηλότερα από αυτά των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Σύμφωνα με τον καθηγητή και Προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Πρόληψη του Καπνίσματος κ. Παναγιώτη Μπεχράκη, περίπου το 40% των παιδιών στην Ελλάδα εκτίθεται σε παθητικό κάπνισμα στο σπίτι.
Αξίζει, στο σημείο αυτό, να γίνει λόγος και για μία ακόμα πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ισπανικό επιστημονικό περιοδικό «BMC Public Health», σύμφωνα με την οποία παθητικοί καπνιστές γίνονται και τα νεογνά που κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο με τους καπνιστές γονείς τους. 

Υπολογίστηκε δε ότι τα επίπεδα νικοτίνης στα μαλλιά αυτών των μωρών είναι τριπλάσια σε σχέση με νεογνά που κοιμούνται σε άλλα δωμάτιο.




Η νικοτίνη προέρχεται από σωματίδια καπνού που διαπερνούν το δέρμα, τα ρούχα και τα μαλλιά των γονέων, τα οποία μεταφέρονται στα μωρά «από τρίτο χέρι». Η ίδια έρευνα αποκάλυψε ότι τοξίνες του καπνού του τσιγάρου είναι ακόμα παρούσες στα σπίτια, ακόμα κι όταν οι γονείς προσπαθούν να λάβουν μέτρα για την προστασία της υγείας των παιδιών, όπως το να καπνίζουν κοντά σε παράθυρο, να αερίζουν τα δωμάτια μετά το κάπνισμα ή να καπνίζουν όταν το μωρό απουσιάζει από το σπίτι. Μάλιστα, η επικεφαλής της έρευνας δρ. Guadalupe Ortega, δήλωσε ότι το παθητικό κάπνισμα είναι η κύρια προβλέψιμη αιτία παιδικής θνησιμότητας στις αναπτυγμένες χώρες.
Παιδικές ασθένειες και παθητικό κάπνισμα

Τι μπορεί, όμως, πραγματικά να προκαλέσει το παθητικό κάπνισμα στα παιδιά και σε ποιες ηλικίες; 
Σύμφωνα με το Royal College of Physicians, περιστατικά που έχουν μέχρι σήμερα προκληθεί από το κάπνισμα των γονιών στο σπίτι -με σειρά συχνότερης εμφάνισης- είναι τα εξής:

  • Κατώτερη αναπνευστική λοίμωξη σε παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών.
  • Μόλυνση του μέσου ωτός σε παιδιά νεογέννητα και έως 16 ετών.
  • Συριγμός σε παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών.
  • Άσθμα σε παιδιά από 3 έως 16 ετών.
  • Μηνιγγίτιδα σε παιδιά νεογέννητα έως 16 ετών.


Ακόμα πιο επικίνδυνα, όμως, είναι τα περιστατικά που εξαιτίας του παθητικού καπνίσματος στην παιδική ηλικία προκύπτουν στην ενήλικη ζωή, ιδίως αν τα παιδιά εξελιχθούν σε καπνιστές, με τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο να αποτελούν τους μεγαλύτερους κινδύνους.
Προστατεύστε τα παιδιά

Με δύο μόνο απλές, πρακτικές κινήσεις μπορείτε σε μεγάλο βαθμό να προστατεύσετε τα παιδιά σας από τους κινδύνους του παθητικού καπνίσματος: Όχι κάπνισμα στο σπίτι και όχι κάπνισμα μπροστά στα παιδιά. Επιπλέον, αν έχετε μωρό και καπνίζετε, αποφύγετε να το κοιμίζετε στο δωμάτιό σας.




πηγή: mama365

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου