Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

1-7 Νοεμβρίου: 22η Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού

Το θέμα της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού για το 2014, όπως αυτό ανακοινώθηκε από την Παγκόσμια Συμμαχία για την Προώθηση του Μητρικού Θηλασμού (World Alliance for Breastfeeding Action - WABA) είναι: “BREASTFEEDING: A Winning Goal - For Life!” (ΘΗΛΑΣΜΟΣ: Ένα νικητήριο γκολ για τη ζωή). 


Η Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, προωθείται σε παγκόσμιο επίπεδο από την WABA, την WHO, και τη UNICEF και είναι μια ευκαιρία για την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων του μητρικού θηλασμού για την παιδική επιβίωση και ανάπτυξη, αλλά και για την υγεία των μητέρων.

Πώς ξεκίνησε η Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού
Το 1990, στη Συνάντηση Κορυφής για τα Παιδιά, οι εκπρόσωποι όλων των κρατών του κόσμου δεσμεύτηκαν να δραστηριοποιηθούν ενάντια στην τάση να αποφεύγεται ο μητρικός θηλασμός και να υποκαθίσταται από το βρεφικό γάλα του εμπορίου. Το 1992 η διεθνής κοινότητα καθιέρωσε τον εορτασμό της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού μέσα στον Αύγουστο ενώ στην Ελλάδα γιορτάζεται κάθε χρόνο 1 με 7 Νοεμβρίου από το 1996.


Αποκλειστικά μητρικός θηλασμός τους πρώτους 6 μήνες της ζωής
Αποκλειστικός μητρικός θηλασμός, σημαίνει να μην παρέχεται στο παιδί κανενός άλλου είδους τροφή σε υγρή ή στερεά μορφή, αλλά το παιδί να θηλάζει συχνά και χωρίς χρονικούς περιορισμούς. Η UNICEF συνιστά τον αποκλειστικό θηλασμό των βρεφών κατά τους 6 πρώτους μήνες της ζωής τους και την συνέχισή του μέχρι το 2ο έτος μαζί με την κατάλληλη συμπληρωματική διατροφή, ή ακόμα και παραπέρα.

Το μητρικό γάλα είναι κάτι περισσότερο από μία τροφή. Είναι ένας ζωντανός ιστός με πολλούς αμυντικούς παράγοντες και δίνει στο μωρό συνεχή ενεργό προστασία για τις λοιμώξεις, όταν το σώμα του μωρού δεν μπορεί ακόμα να προστατευτεί από μόνο του. Το μητρικό γάλα περιέχει ακριβώς στη σωστή αναλογία ενέργεια, πρωτεΐνες, βιταμίνες και άλλα διατροφικά στοιχεία για ένα μωρό στους έξι πρώτους μήνες της ζωής και επίσης όλο το νερό που χρειάζεται. Τα διατροφικά του στοιχεία είναι τέλεια ποιοτικά για ένα μωρό και είναι πιο ευκολοχώνευτο από οποιοδήποτε άλλο γάλα ή τροφή.

Γιατί ο μητρικός θηλασμός είναι δικαίωμα;

Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα σε επαρκή διατροφή. Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού υπογραμμίζει τη βασική ανάγκη της σωστής διατροφής και διασαφηνίζει την υποχρέωση της πολιτείας να ενημερώνει με τον εγκυρότερο τρόπο όλες τις κοινωνικές ομάδες για τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού και να εξασφαλίζει στις μητέρες κατάλληλη περίθαλψη πριν και μετά το θηλασμό.
  • Ο Μητρικός Θηλασμός είναι μέρος των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη διατροφή και στην υγεία.
  • Το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη τροφή για τα βρέφη. Είναι συνέχεια της διατροφής και προστασίας που λάμβανε το μωρό μέσω του ομφάλιου λώρου. Παρέχει θρεπτικά ισορροπημένη διατροφή και έχει την ίδια δράση με τον εμβολιασμό, μειώνοντας τις πιθανότητες προσβολής από ορισμένες ασθένειες.
  • Η πράξη του θηλασμού είναι ένα ουσιαστικό στοιχείο της σωστής παιδικής φροντίδας, συμβάλλοντας στην υγιή ανάπτυξη του παιδιού τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.
  • Ο θηλασμός προστατεύει το δικαίωμα κάθε γυναίκας στην υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο προσβολής από τον καρκίνο του στήθους ή των ωοθηκών, της αναιμίας από σιδηροπενία και την οστεοπόρωση.

Η UNICEF υποστηρίζει την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO) και τις οργανώσεις υγείας σε όλο τον κόσμο, συστήνοντας τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής και κατόπιν τη συνέχισή του, ενώ παράλληλα παρέχονται έγκαιρα, επαρκώς θρεπτικές, ασφαλείς και κατάλληλες συμπληρωματικές τροφές για δύο χρόνια ή και περισσότερο.

Κάθε χρόνο, με την ευκαιρία της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού, που στη χώρα μας γιορτάζεται κάθε χρόνο από 1-7 Νοεμβρίου, η UNICEF Ελλάδος ενώνει τη φωνή της με άλλους παγκόσμιους φορείς και συνεργάτες σε μια κοινή έκκληση για να περάσει το μήνυμα για τα οφέλη του μητρικού θηλασμού στο ευρύ κοινό και να τονίσει τη σημασία, να ενισχύσει την προστασία, την προώθηση και την υποστήριξη του μητρικού θηλασμού, ώστε οι νέοι να κατανοήσουν τη σημασία της σωτήριας και φυσικής αυτής πρακτικής πριν γίνουν γονείς.

Η Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, προωθείται σε παγκόσμιο επίπεδο από την WHO, την WABA και τη UNICEF και είναι μια ευκαιρία για την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων του μητρικού θηλασμού για την παιδική επιβίωση και ανάπτυξη, αλλά και για την υγεία των μητέρων. Σε παγκόσμιο επίπεδο, λιγότερα από τα μισά παιδιά κάτω των έξι μηνών επωφελούνται από τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό και γι' αυτό το λόγο είναι κρίσιμης σημασίας η αποτελεσματική προώθηση της φυσικής αυτής πρακτικής.

Η Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού 2014, εορτάζεται κάτω από το σύνθημα «Μητρικός Θηλασμός: Επένδυση για μια ζωή!», που υπογραμμίζει την εξαιρετικά σημαντική σύνδεση μεταξύ του μητρικού θηλασμού και της επίτευξης των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας.

Το καλύτερο δώρο για το ξεκίνημα της ζωής ενός παιδιού είναι ο μητρικός θηλασμός, ένας από τους απλούστερους, εξυπνότερους και πιο οικονομικούς τρόπους που διαθέτουμε, για να μεγαλώσουμε υγιέστερα παιδιά, να δημιουργήσουμε ισχυρότερους οικογενειακούς δεσμούς και να ενισχύσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η σύνδεση του μητρικού θηλασμού με τους Αναπτυξιακούς Στόχους είναι ιδιαίτερα εμφανής στην προσπάθεια επίτευξης του 4ου Στόχου για τη μείωση της παιδικής θνησιμότητας. Από το 1990, ο αριθμός των παιδιών κάτω των πέντε ετών, που πεθαίνουν από αιτίες που θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί, έχει μειωθεί δραματικά κατά 47%. Ωστόσο, 6,3 εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να πεθαίνουν κάθε χρόνο και πάνω από το 40% από αυτά είναι νεογέννητα.
Ο άμεσος θηλασμός μέσα στην πρώτη ώρα μετά τη γέννηση μπορεί να αποτρέψει έναν στους πέντε θανάτους βρεφών. Αυτό μεταφράζεται σε 500.000 παιδικούς θανάτους κάθε χρόνο ή σε περισσότερους από 1.500 κάθε μέρα. 

Σχετικό ενημερωτικό υλικό:
Μητρικός Θηλασμός - Επένδυση για μια ζωή! - Ενημερωτικός φάκελος για την Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού 2014 (αρχείο pdf 510Kb)
- Η UNICEF Ελλάδος με την ευγενική στήριξη καταρτισμένης επιστημονικής ομάδας*, δημοσιεύει ένα πολύ σημαντικό οδηγό στον οποίο μπορούν να βασίζονται τα νοσοκομεία και οι φορείς για να πάρουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες πώς να εφαρμόσουν τα 10 βήματα και τον Κώδικα Εμπορίας Υποκατάστατων Μητρικού Γάλακτος για να γίνουν Φιλικά προς τα Βρέφη: το έγγραφο της UNICEF/WHO «Πρωτοβουλία για τα Φιλικά προς τα Βρέφη Νοσοκομεία» αναθεωρημένο, ενημερωμένο και διευρυμένο για ολοκληρωμένη περίθαλψη, Κεφάλαιο 4 Αυτό-αξιολόγηση και Παρακολούθηση του Νοσοκομείου (έγγραφο MSWord 1,1Mb).

*Τη μετάφραση έκαναν οι παρακάτω γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν», μέλη και φίλοι του συλλόγου Πιστοποιημένων Συμβούλων Γαλουχίας ο «Γαλαξίας»: Δόξα Κοτζιά, Έφη Άλπου, Βαρβάρα Μπουτοπούλου και Παναγιούλα Μέξη-Μπουρνά. Επιμέλεια της μετάφρασης έγινε από την Παναγιούλα Μέξη-Μπουρνά και τον Νίκο Μπουρνά. Η κα Παναγιούλα Μέξη Μπουρνά είναι Παιδίατρος, Νεογνολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ, Γ’ Παιδιατρική Κλινική Π.Γ. Νοσοκομείο Αττικόν και Πρόεδρος του Συλλόγου Πιστοποιημένων Συμβούλων Γαλουχίας «Γαλαξίας».


Δείτε επίσης:
Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού 2013 Ενημερωτικός φάκελος με θέμα: Υποστήριξη του Μητρικού Θηλασμού - Κοντά στις Μητέρες (αρχείο pdf 440Kb).
Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού 2012 Ενημερωτικός φάκελος με θέμα: "Κατανοώντας το Παρελθόν - Σχεδιάζοντας για το Μέλλον: Γιορτάζοντας τα 10 χρόνια της Παγκόσμιας Στρατηγικής για τη Βρεφική και Παιδική Διατροφή της UNICEF και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO)" (αρχείο pdf 435Kb).
Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού 2009 Ενημερωτικός φάκελος με θέμα "Μητρικός Θηλασμός, παρέμβαση ζωτικής σημασίας" (αρχείο pdf 495Kb).
Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού 2008 Ενημερωτικός φάκελος με θέμα "Υποστήριξη στις Μητέρες" (αρχείο pdf 714Kb).


Η πρωτοβουλία για τα Νοσοκομεία Φιλικά προς τα Βρέφη
Τα «Δέκα Βήματα» παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 1989, από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και τη UNICEF, που στη συνέχεια καθιέρωσαν την πρωτοβουλία Νοσοκομεία Φιλικά προς τα Βρέφη (BFHI) που βασίζεται στην εφαρμογή των «Δέκα Βημάτων» (βλ. σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο για τα 10 Βήματα για το Μητρικό Θηλασμό παραπάνω).

Μέσα σε 20 χρόνια, πάνω από 20.000 μαιευτικές μονάδες σε περισσότερες από 152 χώρες διαθέτουν νοσοκομεία φιλικά προς τα βρέφη (ποσοστό 28% παγκοσμίως) και εφαρμόζουν πλήρως τα «Δέκα Βήματα».

Βίντεο: Ο Μητρικός Θηλασμός και τα Νοσοκομεία Φιλικά προς τα Βρέφη


Περισσότερα στην επίσημη σελίδα της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού: worldbreastfeedingweek.org


πηγή: unicef.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου