Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

19 Ημέρες Ακτιβισμού κατά της Παιδικής Κακοποίησης


Το χρονικό διάστημα από 1ης έως 19ης Νοεμβρίου έχει κηρυχθεί ως «19 Ημέρες Ακτιβισμού κατά της Παιδικής Κακοποίησης» («19 Days of Activism for Prevention of Abuse and Violence against Children»), προκειμένου μέσα από διάφορες δράσεις να δοθεί έμφαση στο γεγονός ότι όλο και περισσότερα παιδιά σήμερα είναι θύματα βίας από τους ενήλικες. Παλαιότερα ήταν γνωστή ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Κακοποίησης» (19 Νοεμβρίου).

Η επιλογή του χρόνου δεν είναι τυχαία, αλλά έγινε για να συνδυαστεί με την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού (20 Νοεμβρίου). Η πρωτοβουλία ανήκει στην «Women's World Summit Foundation» (WWSF), που συσπειρώνει μη κυβερνητικές οργανώσεις, γυναικείες και για την υπεράσπιση του παιδιού. Από ελληνικής πλευράς συμμετέχει το «Χαμόγελο του Παιδιού»


Ως συμμαχία πολλών και διαφορετικών εταίρων η Εκστρατεία χρησιμοποιείται ως οργανωτική στρατηγική για την καταπολέμηση τουλάχιστον 1 από τα 19 θέματα κακοποίησης / βίας που παρουσιάζονται στον κατάλογο των θεμάτων εκστρατείας, βοηθώντας στη δημιουργία ενός κόσμου κατάλληλου για παιδιά μέσα από:
  • την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για το πολύπλευρο πρόβλημα της κακοποίησης και της βίας
  • την κινητοποίηση παραγόντων, οργανισμών, ιδρυμάτων και τοπικών ομάδων
  • την εκπαίδευση για καλύτερα μέτρα πρόληψης
  • την ενίσχυση τοπικών, εθνικών και διεθνών πρωτοβουλιών
  • την καθιέρωση συνεργασιών με άλλους εταίρους της εκστρατείας
  • την δημιουργία υποστήριξης σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο
  • τη σύνδεση της πρόληψης με τη Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού και τη Μελέτη των Ηνωμένων Εθνών για τη βία κατά των παιδιών
  • τις πιέσεις προς τις κυβερνήσεις για να εφαρμόσουν τις συστάσεις της Μελέτης των Ηνωμένων Εθνών και ιδίως την "προτεραιότητα στην πρόληψη"

Τα 19 θέματα της εκστρατείας
  1. Τα παιδιά που εμπλέκονται σε ένοπλες συγκρούσεις ( κύριο θέμα – 2012)
  2. Σεξουαλική κακοποίηση
  3. Εκφοβισμός
  4. Παραμέληση
  5. Η παιδική εργασία
  6. Σωματική τιμωρία (κύριο θέμα -2011)
  7. Εμπορία / Πώληση παιδιών (κύριο θέμα-2013)
  8. Παιδική πορνεία (κύριο θέμα-2013)
  9. Παιδική πορνογραφία (κύριο θέμα -2013)
  10. Εμπορία / Trafficking παιδιών
  11.  Παιδικός σεξουαλικός τουρισμός
  12. Επιβλαβείς παραδοσιακές πρακτικές
  13. Παιδιά του δρόμου
  14. Διακρίσεις με βάση την κατάσταση της υγείας
  15. Εθισμός και κατάχρηση ουσιών (κύριο θέμα – 2014)
  16. Υποσιτισμός
  17. Κίνδυνοι των τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (ICT)
  18. Απαγωγή Ανηλίκων
  19. Θανατική ποινή

Το 2014, το κύριο θέμα της ετήσιας εκστρατείας είναι o «Εθισμός και κατάχρηση ουσιών». Το θέμα και οι ιδέες για δράση παρουσιάζονται στο Κιτ Πρόληψης για το έτος 2014 – 2014 Prevention Kit.

Το 2013, τα βασικά θέματα της ετήσιας εκστρατείας ήταν η «Πώληση παιδιών», η «παιδική πορνεία» και η «παιδική πορνογραφία». Τα θέματα και οι ιδέες για δράση παρουσιάζονται στο Κιτ Πρόληψης για το έτος 2013 – 2013 Prevention Kit.

Το 2012, το κύριο θέμα της ετήσιας εκστρατείας ήταν τα «παιδιά που εμπλέκονται σε ένοπλες συγκρούσεις». Το θέμα και οι ιδέες για δράση παρουσιάζονται στο Κιτ Πρόληψης για το έτος 2012 – 2012 Prevention Kit.

Το 2011, το κύριο θέμα της εκστρατείας ήταν η «σωματική τιμωρία». Το θέμα και οι ιδέες για δράση παρουσιάζονται στο Κιτ Πρόληψης για το έτος 2011 – 2011 Prevention Kit.

Πηγή: sansimera.gr, socialpolicy.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου